Opinie Deel artikel

Placemaking helpt om de kwaliteit van het stadsleven in gebieden te verbeteren met en door ondernemers en bewoners

Hoe kunnen diverse groepen bewoners en ondernemers een dialoog aangaan en een actieve lokale gemeenschap opbouwen? Wat zijn de gemeenschappelijke waarden van het gebied die zijn identiteit bepalen? Hoe kan de lokale gemeenschap een sleutelrol spelen bij het opbouwen van de identiteit? Dit zijn vragen waar veel overheden mee worstelen.  

 

Placemaking is een effectieve benadering om de verborgen waarden van diversiteit voor een gebied te ontketenen. Met placemaking bieden we een platform voor mensen van alle leeftijden, capaciteiten en sociaaleconomische achtergronden om van hun buurt te genieten en ook een rol te spelen bij het ontstaan van het gebied, de identiteit en het versterken ervan. 

 

De Ginder-aanpak bestaat uit de volgende vier hoofdkenmerken.

 

  • Participatie 

Participatie is een belangrijk onderdeel binnen placemaking-projecten. Wat ons betreft gaat lokale participatie veel dieper dan alleen maar het informeren van mensen en hun mening te vragen over een plan. Zowel de lokale bewoners en ondernemers als andere belanghebbenden betrekken we bij alle fasen. De rol van expert en professional is om lokale gemeenschappen en ondernemers te ondersteunen bij het begrijpen en benutten van het bestaande potentieel van het gebied. De eerste stap is het activeren van de lokale bevolking en het vergroten van het sociaal kapitaal. Wanneer de lokale gemeenschap er klaar voor is, treden experts op als moderator; ze helpen de lokale gemeenschap hun weg te vinden, faciliteren samenwerking tussen partijen in het gebied en verbinden bottom-up initiatieven met experts en leiders om verandering te creëren. 

 

  • Gebiedspecifiek 

Er is geen standaard aanpak voor placemaking voor alle gebieden. De aanpak wordt bepaald op basis van de kernwaarden van het gebied. De eerste stap is dus het begrijpen van de kenmerken van de buurt door observatie en discussie met mensen die er wonen, werken of het gebied bezoeken. In de gebieden met een hoge mate van diversiteit wordt het soms moeilijk voor lokale groepen om een gemeenschappelijk onderwerp te vinden en om erover te praten. Soms hebben ze het te druk met conflicten waardoor ze gezamenlijke overeenkomsten vergeten. Onze rol is om verschillende groepen een platform te bieden zodat zij hun ideeën vrijuit kunnen uiten en hun gemeenschappelijke interesse vinden door het aangaan van gesprekken. We willen geen nieuw imago in het proces van stedelijke re-branding voor het gebied opbouwen. Wel willen we de (verborgen) waarden en kwaliteiten van het gebied ontdekken en exposeren voor de hele stad. 

 

  • Creatief 

Placemaking-activiteiten zijn in de basis een platform voor alle bewoners en ondernemers om creatief te zijn. Dit betekent dat de creativiteit niet alleen ingezet wordt door kunstenaars of ontwerpers om iets voor de buurt te doen. Met behulp van community art en social design worden alle mensen ‘kunstenaar’ en kunnen ze hun gevoelens en verlangens op een creatieve manier uiten. De waarde van dit soort kunst ligt in het vertegenwoordigen van alles, wat voor iedereen begrijpelijk is. Een middel om alle mensen te verbinden. 

 

  • Dynamisch 

Placemaking is veel meer dan het inrichten van ruimtelijke gebieden. Tijdelijke activiteiten in de openbare ruimte zoals evenementen en open workshops zijn een zeer cruciaal onderdeel van onze aanpak. Hoewel ze tijdelijk zijn, zijn hun effecten langdurig in het geheugen van iedereen. Bovendien worden sommige van deze evenementen een lokale traditie. Inwoners en ondernemers spelen een sleutelrol bij het initiëren en organiseren van deze evenementen. Deze dynamische activiteiten geven hen een podium om hun buurt te presenteren op een manier die ze willen. 

 

  • Hybride 

Een van de doelen van placemaking-projecten is het opnieuw opbouwen van het imago van het gebied. Tegenwoordig zijn fysiek en digitaal meer dan ooit met elkaar verweven. Het opbouwen van een online beeld van het gebied is dus een cruciaal onderdeel van onze aanpak. Naast ruimtelijke expositie geven we op social media vorm aan een sterke digitale identiteit voor het gebied. Niet alleen om mensen te informeren, maar ook om een constante interactie met hen vorm te geven. Om belanghebbenden, de lokale bevolking en bezoekers te helpen constant in contact te staan met elkaar en met het gebied. We werken bijvoorbeeld aan unieke mobiele apps om het online beeld interactiever te maken.  Via een interactieve en speelse app kunnen mensen meer ontdekken over het gebied, lokale activiteiten, bijzondere producten en diensten die er in de omgeving te vinden zijn.  

 

Meer weten...

over wat deze deze aanpak voor jouw gebied kan betekenen? Neem dan contact op met John of Delaram!

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

EENS VAN GEDACHTEN WISSELEN?

We komen graag met je in contact!

;
  • Efteling
  • Gemeente Emmen
  • Smart Delta Drechtsteden
  • Gemeente Hellendoorn
  • Gemeente Heerenveen
  • Gemeente Eindhoven