Nieuws Deel artikel

“Van duurzaam naar regeneratief: een nieuw perspectief op toerisme.”

Op vakantie met de (nacht)trein, kamperen in eigen land, vegetarisch koken, zoveel mogelijk recyclen, bijvoorbeeld door het zelf maken van kaarsen van oud kaarsvet. In haar vrije tijd probeert Saskia op allerlei manieren bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Het thema voor haar afstudeerstage en -scriptie lag dan ook voor de hand. Een adviesrapport over duurzaam toerisme voor de 9 Hanzesteden. Het wakkerde haar interesse en passie voor duurzaam toerisme op professioneel vlak nog verder aan. Bij Ginder past ze haar inzichten op het thema dagelijks toe in de praktijk. Om hiermee Nederland een stukje mooier, gelukkiger en toekomstbestendiger te maken.

 

Saskia: “Duurzaam toerisme is een breed begrip en kan al snel reacties oproepen als: ‘we mogen niet meer vliegen’ of ‘we mogen niet meer op vakantie’. Maar dat is in de kern niet waar duurzaam toerisme om zou moeten gaan. Duurzaam toerisme gaat over een andere manier van reizen en vrije tijd beleven: het gaat om bewuster genieten in je vrijetijd en tijdens je vakantie. Eigenlijk moeten we continu zoeken naar de optimale balans tussen People, Planet en Profit. Want toerisme en recreatie zijn van wezenlijk belang voor de economische welvaart in een gebied, het leefplezier van mensen en het behouden van landschappen en cultureel erfgoed.”

 

 

 

Maatschappelijke opgaven

“In de toeristische en recreatievisies voor onze opdrachtgevers proberen we toerisme en recreatie als middel in te zetten om de maatschappelijke opgaven aan te pakken. De ene keer kan het een middel zijn om die ene supermarkt in een dorp overeind te houden, de andere keer om een bepaald cultureel erfgoed in ere te houden of zelfs te versterken. Een voorbeeldproject hierbij is het Oosterscheldemuseum, waar we gekeken hebben naar het relevanter maken van de museumcollectie en tentoonstellingen voor het aantrekken van een bredere doelgroep. Maar het kan ook helpen bij het aantrekken van nieuwe (en soms jongere) inwoners in een gebied. Het gebied en de mensen die er wonen en werken staan centraal en vanuit daar kijken we welke ontwikkeling passend is. Zodat we met elkaar, nu en in de toekomst, kunnen recreëren in een prachtige en gezonde omgeving. Voor de binnenstad van Leiden is er vanuit Ginder op deze wijze een visie op de bezoekerseconomie ontwikkeld.”

Balans People Planet Profit

Duurzame keuzes

“Denken vanuit de balans People, Planet en Profit zit bij de adviseurs van Ginder dus eigenlijk standaard in onze aanpak en denkwijze. Maar het gaat verder dan dat. Zo zijn we ook bezig om te kijken hoe duurzaam toerisme bij de verschillende doelgroepen leeft. Met de Leefstijlvinder onderzoeken we momenteel hoe de verschillende leefstijlen kijken naar duurzaam toerisme. Hoe belangrijk wordt het gevonden en op welke manier uit het zich? En hoe kunnen we groepen verleiden om duurzame keuzes te maken?”

Regeneratief toerisme

“Kijken we naar de komende jaren, dan zal het perspectief veranderen van duurzaam toerisme naar regeneratief toerisme. Dit houdt in dat toerisme echt een positieve impact heeft en de bestemming beter achterlaat dan voorheen. Dankzij toerisme en recreatie wordt de leefbaarheid van wijken dan vergroot, kun je openbaar vervoer rendabel maken, erfgoed onderhouden en zelfs bijdragen aan de energietransitie. We kunnen daar ook zelf aan bijdragen door op alle plekken waar we komen te kijken of we de plek een stukje beter kunnen achterlaten.”

Wil je meer weten over duurzaam toerisme

of duurzaamheid in het algemeen?

 

Neem contact op met Saskia

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Gemeente Druten
  • Gemeente Venlo
  • ANWB
  • Gemeente Ede
  • Gemeente Hardenberg
  • Gemeente Arnhem