Pexels Vecislavas Popa 1643389
Projecten Deel artikel

Actieagenda Vitale Vakantieparken boekt succes in Oosterhout, Brabant

Recreatiepark de Eekhoorn in Oosterhout wordt gevitaliseerd. Er worden twintig tijdelijke woningen op het park geplaatst. Mensen die onverwachts per direct op zoek zijn naar een woning, kunnen dan op De Eekhoorn terecht.

IMG 0577

Het is een innovatieve en unieke aanpak in Nederland: een recreatiepark dat wordt gebruikt voor het tijdelijk huisvesten van spoedzoekers. Oosterhout was één van de pilotgemeenten in de provincie Brabant om de mogelijkheden hiervoor uit te zoeken. Recreatiepark De Eekhoorn, de gemeente Oosterhout en woningstichting Thuisvester sloegen voor dit traject de handen ineen. In samenwerking met Hiswa-RECRON, het Nationale Expertteam Transformatie van de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) en subsidie voor FlexWonen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Willem Kraanen van Ginder was hierbij betrokken als vitaliteitsmanager en heeft het traject mede-begeleid.

In 2018 werd recreatiepark De Eekhoorn aangesteld voor deze pilot. Het park had te maken met meerdere problemen: permanente bewoning, ondermijning en verloedering van het park. Bovengenoemde partijen hebben samen gekeken naar de mogelijkheden om het park te vitaliseren. Al snel kwam de optie voor het plaatsen van tijdelijke woningen naar voren. Voor de huidige permanente bewoners, op het deel wat is vrij gemaakt, is inmiddels alternatieve woonruimte gevonden.

Woningstichting Thuisvester neemt het beheer van de tijdelijke woonruimtes op zich. Zij biedt een oplossing voor spoedzoekers, die voor maximaal twee jaar in de tijdelijke woning kunnen verblijven, om in rust naar een permanente woonoplossing te zoeken. De aanpak is dan ook tweeledig: permanente bewoning en andere sociale problematiek op een recreatiepark aanpakken, en tegemoetkomen aan de grote behoefte aan tijdelijke woningen.

Een primeur in Nederland en een toonaangevend voorbeeld voor andere recreatieparken, gemeenten en wooncorporaties. Ginder feliciteert alle betrokken partijen met dit mooie resultaat en is trots dat het hieraan bijdrage heeft mogen leveren.  

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Gemeente Emmen
  • Belasting & Douane Museum
  • Camping Center Parcs Port Zélande
  • Natuurmonumenten
  • Regionale economische samenwerking Peelgemeenten
  • Gemeente Venlo