OosterscheldeMuseum

Het Vlaams-Nederlands getijdengebied van de Schelde is uniek in zijn soort. Binnen het gebied wordt vanuit de Alliantie Schelde Delta hard gewerkt aan het verkrijgen van een UNESCO keurmerk. Het OosterscheldeMuseum vormt een belangrijke speler in het traject. Een plek voor het conserveren van verhalen uit de verdronken dorpen en de schaal- en schelpdiersector. Een belangrijke uitdaging voor het museum: hoe leg je de verbinding met hedendaagse thema’s, om zo ook een bredere bezoekersdoelgroep aan te spreken?

Opdrachtgever(s) Gemeente Reimerswaal
Gemeente Reimerswaal
Vrijetijdseconomie en toerisme Onderzoek Door dit project geïnspireerd? Contacteer onze specialist
Concepten Musea 2

DE UITDAGENDE OPGAVE

Als de kans zich voordoet je museum uit te breiden en te herinrichten, waarom dan niet meteen kijken naar de totaalbeleving? Een transformatie van het voormalige raadshuis bood uitbreidingsmogelijkheden voor het OosterscheldeMuseum. Ginder werd aangehaakt om een businesscase te onderzoeken, waarbij niet alleen het architectonische plaatje, maar ook de verhaallijnen in het museum meegenomen werden. En, niet te vergeten, de invloed op exploitatie, bezoekersaantallen, maatschappelijke (museum)waarden en draagvlak.

Afbeelding Oosterscheldemuseum Voor Linkedin

DENKEN, DURVEN en DOEN

Voor het architectonische gedeelte lagen er al een reeks schetsontwerpen van Mei architects & planners. Deze zijn door Ginder geanalyseerd en aangescherpt op basis van onze kennis van musea. Daarbij is een relatie gelegd met de spanningsopbouw in de museumverhaallijn. Zo wordt in het nieuwe museumontwerp een glazen gang een belangrijke eyecatcher. Door hier ook in de storyline van de tentoonstelling de climax te leggen, versterkt het elkaar. Het hernieuwde, toekomstbestendige museumconcept is ontstaan vanuit verdieping in historische gebeurtenissen in de streek. Op veel momenten in de geschiedenis is er door bewoners van Yerseke daadkrachtig opgetreden. Vanuit die achtergrond is het thema ‘denken, durven en doen’ ontstaan. Een thema dat veel mogelijkheden biedt om te linken aan hedendaagse thema’s.

Foto: © Mei architects en planners

Quotes

Jesse weet op intellectueel niveau cultuur en vastgoed samen te brengen. We zijn heel blij met de bijdrage van Ginder aan de transformatie van het OosterscheldeMuseum Yerseke.

Vastgoedmanager Reimerswaal Vastgoedmanager Reimerswaal

BEHAALDE RESULTATEN

Businesscase met draagvlak bij bestuur, vrijwilligers en gemeente

Businesscase met draagvlak bij bestuur, vrijwilligers en gemeente

De gemeenteraad heeft op 4 juli 2023 unaniem besloten om gelden in het Beleidskader vast te stellen voor de transformatie en herinrichting van het museum.

Museumconcept omarmd

Museumconcept omarmd

145 m² extra expositieruimte voor het uitdragen van het ‘denken, durven en doen’ concept.

Realisatie hernieuwd museum grote stap dichterbij

Realisatie hernieuwd museum grote stap dichterbij

In de volgende fase wordt het gebouw- en museumontwerp naar een definitief niveau uitgewerkt, zodat een aanbesteding kan plaatsvinden.

Concepten Musea 3

ONZE UNIEKE WERKWIJZE

 

Bij Ginder staan we met beide benen middenin de maatschappij. We kennen als geen ander de vraagstukken die spelen in gebieden en regio’s. En voor de ondernemers en partijen die er elk hun unieke rol spelen.

 

Meer over ons?

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • ANWB
  • Gemeente Wijdemeren
  • Toerisme Alliantie Friesland
  • Gemeente Heerenveen
  • Gemeente Arnhem
  • Gemeente Valkenburg aan de Geul