Inzicht in het effect van toerisme op de economie, omgeving en samenleving in Drenthe

Wat is het brede effect van toerisme en recreatie op de economie, samenleving en omgeving? Hier was geen inzicht in. Voor zes gemeenten in de provincie Drenthe onderzoekt Ginder dit effect. Met behulp van het Dashboard Impact Toerisme (DIT). Zo zet Drenthe in op een positief effect van toerisme en recreatie op bewoners, bedrijven en bezoekers.

Opdrachtgever(s) Recreatieschap Drenthe
Recreatieschap Drenthe
Vrijetijdseconomie en toerisme Bezoekerseconomie Onderzoek Door dit project geïnspireerd? Contacteer onze specialist
IMG 0393

DE UITDAGENDE OPGAVE

Wat is het effect van toerisme op de samenleving en omgeving? Profiteert iedereen wel van toerisme? De economische impact van toerisme wordt vaak onderschreven. Maar draagt het ook bij aan leefbaarheid? En hoe ga je om met uitdagingen op het gebied van verduurzaming? Belangrijke vragen waar niet elk gebied antwoord op heeft. Zes kernen in de provincie Drenthe willen hier inzicht in. Wat is het draagvlak onder de bewoners? 

IMG 9141
IMG 9131
IMG 9126

EEN DUIK IN HET DIEPE. WAT IS ER IN DRENTHE?

Het in beeld brengen van de impact van recreatie en toerisme. Dit lukt alleen door écht in de bestemming te duiken. Het gebied leren kennen. Aan de hand van interviews. Met ondernemers, dorpsraden, natuurbeheerorganisaties en ambtenaren. En op basis van bestaande data. Zo brengt Ginder de situatie in zes gemeenten in kaart. Waarna het geanalyseerd en gebenchmarkt wordt met andere bestemmingen. 

 

  • Per gemeente is een foto van de vrijetijdssector gemaakt (bestedingen, bezoeken, economische betekenis, vitaliteit, diversiteit)
  • Het effect op de samenleving is in kaart gebracht (toeristisch-recreatieve druk, voorzieningenniveau, neveneffecten en draagvlak)
  • De druk op het landschap en de omgeving is onderzocht, net als de stappen die overheid en ondernemer maken op het vlak van verduurzaming.
Quotes

Dankzij Ginder ligt er een mooi eindproduct waarmee we het Marktplein verder kunnen versterken

Opdrachtgever Opdrachtgever

BEHAALDE RESULTATEN

Rapportcijfers

Rapportcijfers

Elke deelnemende gemeente heeft een rapportcijfer ontvangen. Voor de impact van toerisme op de economie, samenleving en omgeving

Nuttige gesprekken met dorpsraden

Nuttige gesprekken met dorpsraden

Er is overwegend steun voor recreatie en toerisme in de gemeente. Dat stellen we vast in de gesprekken met dorpsraden. Voordelen van toerisme voor het voorzieningenniveau in de gemeente worden gezien

Sterke toeristisch-recreatieve druk

Sterke toeristisch-recreatieve druk

Ondanks de invloed van de coronapandemie, is de toeristisch-recreatieve druk op de meeste hotspots is goed in Drenthe. En blijft deze nog verder onder die van nationale iconen en beleving

Img03 (1)

ONZE UNIEKE WERKWIJZE

 

Bij Ginder staan we met beide benen middenin de maatschappij. We kennen als geen ander de vraagstukken die spelen in gebieden en regio’s. En voor de ondernemers en partijen die er elk hun unieke rol spelen.

 

Meer over ons?

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Gemeente Reimerswaal
  • Gemeente Land van Cuijk
  • Gemeente Hardenberg
  • Toerisme Alliantie Friesland
  • Efteling
  • Gemeente Bergen op Zoom