Circulaire economie misschien wel de moeilijkste transitie? Zet de eerste stappen!
Deze week is het de week van de circulaire economie. Naast klimaatadaptatie en energietransitie hét thema om de duurzaamheidsambities waar te kunnen maken. De economie moet in 2050 volledig circulair zijn. In het huidige tempo gaan we dat niet halen. Onderzoek na onderzoek toont dat aan. Hoogste tijd dus om een stapje extra te zetten dus. Ook op bedrijventerreinen. Maar hoe?
De ambities zijn duidelijk en de urgentie wordt ook steeds breder gevoeld. Echter, zoals met vele complexe uitdagingen: op enkele koplopers na is er nog te weinig beweging. Te groot, te moeilijk, niet direct resultaat. Toch zullen we samen de weg moeten bewandelen naar een meer toekomstbestendige en daarmee circulaire economie. Naast (gedrags-)veranderingen bij consumenten en deeleconomie in wijken, is juist op bedrijventerreinen heel veel winst te behalen.
- Zorg voor een goede organisatiegraad, met parkmanagement/BIZ
- Werk aan de onderlinge relaties als basis voor gezamenlijke projecten
- Breng grondstoffen- en afvalstromen overzichtelijk in beeld
- Stuur op het collectief maar durf ook klein te beginnen, bijvoorbeeld met pilots
- Communiceer over succes, laat ondernemers elkaar inspireren en deel kennis
Start de samenwerking op ...
Het begint dan bij de basis. In onze dagelijkse praktijk valt op dat ondernemers op bedrijventerreinen elkaar vaak nauwelijks kennen. Men weet onvoldoende van elkaar wat ze precies doen of maken, laat staan welke restromen en grondstoffen met elkaar uitgewisseld kunnen worden. Het is van belang de relaties aan te halen en samenwerking op basis van gedeelde belangen structureel aan te gaan. Het organiseren van organiserend vermogen noemen we dat. Dat kan door goed parkmanagement, ondersteund door een ondernemersfonds of een BIZ. Op nog steeds slechts een beperkt deel van de bedrijventerrein (19 %) is daar sprake van.
... deel kennis ...
Met een goede organisatiegraad ontstaat een basis voor een collectieve aanpak en daarmee ook voor beter haalbare businesscases voor verduurzaming. Laten we niet allemaal voor ons zelf het wiel uitvinden, maar kennis delen en voor het collectief inzetten. Het inzichtelijk maken van restromen (afval, maar ook water en warmte) is een goede start. Wat voor een ene ondernemer afval is, is voor een ander bedrijf in potentie een grondstof. Veel overheden hebben ambitie en richtlijnen genoeg. Maar als we niet oppassen werkt een dergelijke ambitie op lokaal niveau verlammend. Durf daarom ook klein te beginnen. Bindt koplopers en ondernemers waar energie zit. Om buiten het primaire proces te investeren op nieuwe vormen van samenwerking en bedrijfsvoering die bijdragen aan een circulaire economie.
... en kom samen tot kansen!
Deel successen en kennis. Elke stap is er een en verdient een podium. Onze ervaring is dat op onverwachte momenten anderen geïnspireerd kunnen raken van initiatieven. En zo een vliegwiel ontstaat waarbij steeds meer ondernemers aanhaken.
MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?
EENS VAN GEDACHTEN WISSELEN?
We komen graag met je in contact!