“We hopen dat ondernemers zich over 5 jaar verenigd hebben en actieplannen samen uitvoeren”
Onlangs werd de economische visie voor gemeente Beesel vastgesteld. De basis vormde een interactief proces waarin diverse stakeholders participeerden: ondernemers vanuit bedrijventerreinen, het centrum en buitengebied, maar ook onderwijs. We vroegen Gilbert Idink van gemeente Beesel hoe hij het proces ervaren heeft en wat de concrete vervolgstappen zijn.
Vanuit een interactief proces naar een product met draagvlak. Is deze wens waargemaakt?
Gilbert: “Zeker! De economische visie is tot stand gekomen na een intensief proces, waarbij de gemeenteraad, onderwijs en diverse ondernemers actief betrokken waren. Het is geen visie die van bovenaf is opgelegd door de gemeente, maar een gezamenlijke visie die breed wordt gedragen. We hebben veel energie en betrokkenheid gezien bij alle participanten. Het uiteindelijke document fungeert vooral als richtinggevend kader, met een concreet uitvoeringsprogramma. Maar ook als belangrijke bouwsteen voor de gemeentelijke omgevingsvisie. We gaan hier vol enthousiasme en samen met de betrokken partijen mee aan de slag.”
Papier is geduldig, maar uiteindelijk gaan we voor het maken van impact. Wat zijn de eerste prioriteiten voor gemeente Beesel?
“We hebben een actieprogramma opgesteld met 30 punten. Hiervan hebben we 10 actiepunten geprioriteerd. Dit omvat onder andere het versterken en creëren van georganiseerd vermogen op de bedrijventerreinen, het opstellen van een MKBA (Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse) voor de bedrijventerreinen, het formuleren van specifieke actieplannen voor deze terreinen, en het verder versterken van het centrum als gastvrije ontmoetingsplek. De eerste concrete stappen zijn hierin al gezet! Zo zijn in het centrum van Reuver ondernemers reeds begonnen met het versterken van het georganiseerd vermogen.”
Waar hopen jullie over 5 jaar te staan?
“Over 5 jaar hopen we dat ondernemers zich verenigd hebben en samenwerken aan de uitvoering van de actieplannen. We willen voortbouwen op de MKBA en keuzes maken voor de toekomst van de bedrijventerreinen, zodat we perspectief kunnen bieden aan onze ondernemers. Bovenal streven we naar een nog gezonder ondernemersklimaat, waarin alle ondernemers samen met de gemeente kunnen optrekken.”
“Een belangrijke les:
houd vast aan je koers
en durf collega’s te raadplegen!”
Welke lessen trek je uit dit traject en zou je willen delen met andere gemeenten?
“Neem voldoende tijd in de voorbereidende fase om het proces in te richten en bepaal welke stakeholders (zowel intern als extern) je wilt betrekken. Houd vast aan je koers en wees bereid om collega’s binnen de gemeente te raadplegen. Dit zorgt voor nieuwe inzichten en vergroot de integraliteit van de visie. Hierdoor creëer je een product dat houvast geeft aan de gemeentelijke organisatie.
En tot slot: Hoe heb je de samenwerking met Ginder ervaren?
“Onze contacten met Wouter Hunnekens en Dirk van den Hombergh verliepen uitstekend; ze waren deskundig en hebben het proces goed begeleid. Bovendien waren ze al bekend met de gemeente Beesel en de regio en daarmee hadden ze een goed inlevingsvermogen. Ook in de vervolgprojecten blijft Ginder nauw betrokken.”
MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?
Contactformulier
Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.