OP EEN VERFRISSENDE MANIER WERKEN AAN DE TOEKOMST VAN VOORTHUIZEN
De opgave: toekomstgericht en onderscheidend
Voorthuizen (gemeente Barneveld) is een aantrekkelijke woongemeente met een van oudsher bijzondere functie. Door de centrale ligging was het een stopplaats voor veel handelsreizigers. Voorthuizen is nu vooral bekend als toeristendorp (poort van de Veluwe) met een actieve bevolking die nog steeds gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan. Toch is het algemene gevoel dat er meer in Voorthuizen zit. Dit geldt vooral voor het centrum van het dorp. Relatief veel dorpsgenoten besteden hun vrije tijd in andere centrumgebieden en doen hun boodschappen ergens anders. Er is te weinig aanbod voor de vele toeristen terwijl de bevolking in de zomer verdriedubbeld! Het centrum kan aantrekkelijker, is langgerekt en zeker niet karakteristiek. Voorzieningen versterken elkaar onvoldoende. Het openbaar gebied oogt stenig, er is niet veel groen en de drukke Hoofdstraat deelt het centrum in tweeën. De kernkwaliteiten van de Veluwe (rust en groen) zijn nog onvoldoende in het centrum terug te vinden.
Vitaliteitsmodel dorpen, maart 2019, Ginder©
Het centrum van Voorthuizen lijkt ondanks de sterk sociale structuur en ruimtelijke (omgevings)kwaliteiten onvoldoende in staat te zijn om in te spelen op de sterk groeiende bevolking van het dorp. Ook diverse trends zoals digitalisering, duurzaamheid, energietransitie en gezondheid blijven achter. Met een nieuwe rondweg in aanleg zijn er ook kansen om het centrum meer toekomstgericht vorm te geven. De wens is om de verschillende uitvoeringsmaatregelen meer integraal vorm te geven en aan te sturen.
In snelkookpansessies een programma ontwikkelen
Het is niet eenvoudig om van Voorthuizen-centrum een aantrekkelijk verblijfsgebied te maken en vraagt om een goede onderlinge samenwerking van de verschillende (gemeentelijke) beleidsdisciplines. Maar uiteraard ook van de gemeente met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. De gemeentelijke ambitie is om met een programmatische aanpak de komende jaren doelgericht te kunnen samenwerken met anderen. En te komen tot een meer integrale benadering van de opgave.
Over een maand staat er een conceptprogramma klaar die wordt besproken met alle externe stakeholders. Hiervoor is in een korte tijd een gerichte en ‘beleidsdomein overstijgende’ samenwerking van alle gemeentelijke specialisten nodig. Tijdens drie sessies worden de opgaven en kansen (sessie 1), ambities en doelen (sessie 2) en strategieën en maatregelen (sessie 3) met elkaar bepaald. Seinpost begeleidt deze sessies inhoudelijk en procesmatig en maakt daarbij gebruik van de beproefde O(bjectives), G(oals), S(trategies), M(easures)-methodiek. Deze methodiek helpt om dromen, ideeën en plannen zo concreet mogelijk en haalbaar te maken. Opbrengst is een programmaplan op 1 A4.
Samenwerken is leuk en noodzakelijk
De eerste twee sessies leverde al verrassende inzichten op. Door alleen al vanuit verschillende vakgebieden met elkaar in gesprek te gaan over de opgaven en ambities voor Voorthuizen. De verblijfs- en rustfunctie vanuit de tijd dat er nog postkoetsen rondreden heeft weliswaar een andere invulling gekregen, maar biedt nog steeds een mooie kapstok om het verhaal (en programma) van Voorthuizen op te bouwen. Minstens zo waardevol is de reactie van de beleidsspecialisten. Deze wijze van elkaar bevragen en inspireren smaakt naar meer! En zo kan de centrumaanpak van Voorthuizen ook als pilot dienen voor het verder professionaliseren van het programmatisch werken in de gemeentelijke organisatie.
Afbeelding uit Gemeentearchief Barneveld
MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?
EENS VAN GEDACHTEN WISSELEN?
We komen graag met je in contact!