Opinie Deel artikel

EEN BIZ (DOOR)STARTEN IN CORONATIJDEN

De (nood)maatregelen rondom het coronavirus hebben grote impact op onze samenleving en economie. De ondernemers in de binnenstad of een winkelgebied worden hard geraakt. Horecaondernemers hebben hun zaak gedwongen moeten sluiten en gaan vanaf 1 juni onder voorwaarden weer open. En ook retailers zien hun bezoekersaantallen en omzet drastisch teruglopen. Het is voor veel ondernemers een zorgelijke tijd. Maar niet alleen voor individuele ondernemers, ook voor ondernemersfondsen bijvoorbeeld in de vorm van een BIZ (bedrijveninvesteringszone). Sommige stonden aan de vooravond van een herstemming over het voortzetten van een BIZ, anderen waren net bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe BIZ. Wat nu?

Wat zijn de gevolgen van de huidige Corona-crisis voor het draagvlak voor het voortzetten of starten van een BIZ? Dat is lastig, want diverse ondernemers zullen in de overlevingsstand zitten, maken zich zorgen over hun liquiditeit en veel ondernemers zijn letterlijk en figuurlijk met heel andere dingen bezig. Maar het is nu ook zaak om met elkaar na te denken hoe we na deze crisis weer een goede doorstart kunnen maken. Juist nu. In een eerder artikel spraken we over drie componenten om van crisis naar duurzaam herstel te komen. Dat kunnen ondernemers en eigenaren niet individueel, maar moet je als gebied samen doen met alle partners. Het centrum of de binnenstad is namelijk een samengesteld product en juist die combinatie van functies en aanbod zorgt voor een aantrekkelijk gebied voor bezoekers. Een BIZ kan een centrale rol spelen in de herstelplannen en voor de langeretermijn-strategie. Een goede timing voor het proces in daarbij heel belangrijk.

Voor het (door)starten van een BIZ is het van belang om een verhaal te hebben, een perspectief. Een ambitie waar men gezamenlijk naar streeft en een bijbehorend actieprogramma om daar te komen. Daarbij moet aandacht zijn voor het eerste herstel en voor een langeretermijn-strategie. Ga daarvoor het gesprek met elkaar aan. Wat is ons verhaal? Hoe willen we ons positioneren? En wat is daarvoor nodig op de korte en langere termijn? Een andere voorwaarde om met de voorbereidingen voor een BIZ aan de slag te gaan is dat er een kopgroep van ondernemers en eigenaren is die de start ondersteunt en die dat ook uitdraagt naar anderen. Een BIZ is en blijft immers voor en door ondernemers/eigenaren. 

Als onderdeel van de oprichting van een BIZ moet een formele draagvlakmeting worden georganiseerd. Is er voldoende bereidheid in het gebied voor een financiële bijdrage aan het opgestelde programma? Dat is extra spannend in een financieel lastige tijd. Maar hier geldt dat naast een goed programma ook timing belangrijk is. Voor de formele BIZ-draagvlakmeting zijn er mogelijkheden om deze over de jaarwisseling heen te tillen.

 

Bij vaststelling van de BIZ-verordening door de gemeenteraad vóór 31 december 2020 is het nog steeds mogelijk om de BIZ, met terugwerkende kracht na een positieve draagvlakmeting in januari/februari 2021, te laten starten op 1 januari 2021.

Ondanks deze lastige tijden, zijn er ook voor ondernemersfondsen kansen, want juist nu moet je gezamenlijk aan de slag. Dat geldt ook voor bestaande BIZ’en of andere ondernemersfondsen. Laat je meerwaarde en organisatiekracht zien! Wij zien ontzettend veel goede en mooie voorbeelden voorbij komen.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

EENS VAN GEDACHTEN WISSELEN?

We komen graag met je in contact!

;
  • Gemeente Leiden
  • Gemeente Venlo
  • Gemeente Heerenveen
  • Gemeente Bergen op Zoom
  • Gemeente Geldrop-Mierlo
  • Gebiedscoöperatie Buytenland van Rhoon (1)