Projecten Deel artikel

Oostburg kiest voor meest ambitieuze verbouwplan van het centrum

Stichting Integrale Gebiedsontwikkeling Oostburg opteerde tijdens een inloopavond op 22 maart voor het meest ambitieuze verbouwplan van het Masterplan Oostburg.  Dé manier om de Eenhoornstad een noodzakelijke, grote metamorfose te geven. Vanuit Ginder is Lars Pijlman als projectdirecteur verantwoordelijk voor de projectorganisatie die aan de slag gaat met de uitrol van het Masterplan.

Afbeelding1

Waarom het centrum op de schop?

“Oostburg is een erg onsamenhangend gebied”, aldus Lars. Belangrijke voorzieningen liggen nogal verspreid. De gemeente Sluis, ZorgSaam Zorggroep Zeeuw-Vlaanderen en Stichting Herontwikkeling Vastgoed Oostburg zien dit graag anders. Tegelijkertijd zijn er ook een aantal gebouwen toe aan vernieuwing. Specifiek het verpleeghuis Stelle, het Zwin College, het gemeentehuis en het gezondheidscentrum Antonius. Als er toch geïnvesteerd moet worden in nieuwbouw of verbouwing, waarom dan niet kijken naar het grotere plaatje?

Sketchy 4 Ps

Hoe ziet de metamorfose van Oostburg eruit?

 • Nieuw ziekenhuis, Centrum voor Wonen en Zorg, gemeentehuis en Zwin College.
 • Meer nieuwbouw: tot wel 88 woningen (rij, 2/1 kap, vrijstaand) , 116 appartementen en 145 zorgwoningen zowel in als buiten het centrum.
 • Een zorgwijk in het centrum en een compact winkelgebied.
 • Een Campus met Onderwijs (PO/VO) & Kinderopvang en Sport
 • Een noord-zuidverbinding van het centrum naar de Albert Heijn, Aldi en de nieuwe onderwijs- en sportcampus.
 • Een oost-westverbinding van de Jumbo en Lidl naar het Ledelplein, ziekenhuis en de campus.
 • Een groener Ledelplein waarbij auto’s er niet meer overheen rijden, maar langs af.
 • Een directe wandelroute naar natuurgebied Groote Gat.
Ledelplein Collage

Verloop Masterplan Oostburg: 

Januari 2022
De gemeenteraad geeft opdracht tot het schrijven van Masterplan Oostburg.

Juli 2022
De gemeente Sluis, ZorgSaam en Herontwikkeling Vastgoed Oostburg ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst. De officiële start door het opstellen van het Masterplan Oostburg.

November 2022
Op de tweede informatieavond in het Zwin College werden de opties van Masterplan Oostburg gepresenteerd en bewoners geïnformeerd over verschillende toekomstscenario’s.

22 maart 2023
Derde inloopavond georganiseerd door de gemeente Sluis over het Masterplan Oostburg. De opkomst was groot met zo’n 200 mensen. Stichting Integrale Gebiedsontwikkeling Oostburg geeft de voorkeur aan de meest ingrijpende variant van het Masterplan Oostburg.

Ginder G (2)

Vervolgstappen en definitief groen licht

“Het verbouwmodel dat de voorkeur heeft gekregen, gaan we doorberekenen om te kijken wat de kosten gaan zijn voor dit plan. Natuurlijk is geld belangrijk, maar we moeten ook goed bekijken waaróm we dit doen. Er moet gewoon iets gebeuren in Oostburg en daarbij moet, gelet op de opgaven, de lat hoog liggen,” aldus projectdirecteur Lars Pijlman.

Er is nog geen definitief besluit genomen over wat er bijvoorbeeld gebeurt met het gemeentehuis. Eind juni gaat het plan voor de eerste keer naar de raad. Na de zomer wordt een definitief besluit genomen over het masterplan.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
 • Smart Delta Drechtsteden
 • Gemeente Horst aan de Maas
 • ANWB
 • Gemeente Emmen
 • Gemeente Hardenberg
 • Gemeente Wijdemeren