“Participatie en de kracht van beeld”
Als ‘advisor-designer’ bij Ginder kijkt Delaram Ashtari altijd vanuit het perspectief van een ontwerper naar stedelijke vraagstukken. Haar benadering? Je moet altijd naar de fysieke, sociale en economische aspecten van een stad kijken om tot een compleet beeld te komen. En over beelden gesproken: Delaram gelooft sterk in de kracht van beeld om mensen te bereiken en tot actie te bewegen.
“Tijdens een project werk ik aan participatie en ruimtelijk-fysieke analyses. Daarnaast werk ik graag aan het visualiseren van ideeën en concepten die we bij Ginder ontwikkelen. In mijn promotieonderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Teheran en de Universiteit Utrecht, besteedde ik extra aandacht aan innovatieve participatieve methoden. Ik onderzocht hoe nieuwe digitale media gebruikt kunnen worden om de beleefde ervaring van burgers boeiender te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan het concept van het gebruik van serious games als participatief instrument.”
Groeiende aandacht voor participatie
“Tegenwoordig zijn er steeds meer projecten met extra aandacht voor participatietrajecten. Het mooie van participatie is dat in elk project, afhankelijk van de doelgroep en de doelen van het project, de aanpak anders is. De methode moet op maat worden gemaakt. Ik denk en werk samen met collega's om te bedenken hoe het proces effectiever en efficiënter kan.”
Multicultureel succes in Eindhoven: Recepten als verbindingsmiddel
“Ik ben de initiatiefnemer van een participatieproject voor de Kruisstraat en Woenselse Markt in Eindhoven. In dit gebied zie je een rijke mix van cultuur en activiteiten. Maar ondanks de economische potenties, kent het gebied ook de nodige uitdagingen. Denk aan criminaliteit, verkeersonveiligheid, verminderde leefbaarheid en een negatieve reputatie. Tussen de ondernemers was ook nauwelijks sprake van een samenwerking. Het vertrouwen in de lokale overheid stond bovendien onder druk.”
“We besloten eten en recepten als hulpmiddel in te zetten om mensen uit verschillende culturen met elkaar te verbinden. Via een sneeuwbalmethode is toen contact gelegd met geïnteresseerden. Via één-op-één-gesprekken met de geïnteresseerde ondernemers en bewoners zijn recepten opgehaald. Onze aanpak stelde de ondernemers en bewoners in staat om actief aan de toekomst van het gebied te bouwen. Daarnaast werden taalbarrières overwonnen en zo ontstond het gesprek, ook met de ‘unusual suspects’. Al met al had onze aanpak een dynamisch, interactief en inclusief karakter. Een nieuw imago werd gebouwd vanuit de tot dan toe ‘verborgen’ waarde van het gebied, namelijk: diversiteit. Het resultaat is uitgegeven als boek met de titel 'het kookboek van Oud-Woensel'. Een tastbaar resultaat dat de bewoners en ondernemers trots maakt op hun leefomgeving.”
Focus op hybride methoden en technologie
Hoe ziet de toekomst eruit als het gaat om participatieve methoden? Delaram legt uit: “Participatie is als een oneindige zee. Er is geen standaard (optimale) methode die in alle projecten kan worden gebruikt. In veel gevallen zijn de conventionele methoden niet zo succesvol. Ze moeten evolueren met andere veranderingen in de samenleving. We kunnen niet verwachten dat de nieuwe generatie deelneemt aan traditionele avondsessies. Er zijn nieuwe methoden nodig. Neem bijvoorbeeld de pandemie. In deze periode ontstond een toenemende vraag naar online en digitale participatiemethoden. Ik voel dat we daarna een hybride wereld zijn ingegaan. Technologie ontwikkelt zich ook elke dag. Laten we die inzichten benutten bij de ontwikkeling van nieuwe methoden en benaderingen.”
De kracht van het beeld
“We kunnen niet praten over nieuwe participatie- en communicatiemiddelen zonder na te denken over de rol van beeldmateriaal daarin. Ik heb vaak van collega's gehoord dat ‘wat we proberen te zeggen in drie pagina's tekst, we kunnen laten zien in één afbeelding.’ Ik geloof daar zelf heel erg in; de kracht van beelden. Via beelden heb ik altijd geprobeerd om ingewikkelde thema’s begrijpelijker te maken. Ik heb een achtergrond in stedenbouwkunde en een passie voor beeldende kunst. In mijn vrijetijd schilder ik met aquarel en geniet ik van het maken van stedelijke schetsen. Het is een andere manier om stedelijke ruimtes te ervaren. Tijdens het weekend bezoek ik alleen of met een groep mede-schetsers een buurt. Ik ga dan in een hoek van een plein of straat zitten om een schets te maken met aquarel.
Mensen hebben minder tijd om lange teksten te lezen, waardoor visuals steeds belangrijker worden. De kracht van beelden is voor iedereen heel duidelijk. Bovendien kunnen we met beelden veel misverstanden voorkomen. Dat is zeer nuttig in de multiculturele samenleving van vandaag. Beelden kunnen ons helpen elkaar beter te begrijpen, verbinding te maken met elkaar en met de omgeving.”
Meer weten? Neem contact op met Delaram.
MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?
EENS VAN GEDACHTEN WISSELEN?
We komen graag met je in contact!