Nieuws Deel artikel

Zijn recreatieparken aan het veranderen in bedrijventerreinen?

De afgelopen maanden was er veel publiciteit over permanente bewoning op recreatieparken. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal inschrijvingen op recreatieparken in Nederland de afgelopen 5 jaar is toegenomen met 14%. Daarnaast is het aantal KvK-geregistreerde bedrijven op recreatieparken in de afgelopen 5 jaar zelfs met 19% gestegen; van 11.150 bedrijven in 2020 naar 13.290 bedrijven in 2024. Hoe zit dit precies? En wat voor soort bedrijven zijn dit? Ginder adviseur Willem Kraanen dook in de cijfers.

Bedrijven Gevestigd Op Recreatieparken

HOE ZIT DIT PRECIES?

In een eerder artikel schreef ik over de ontwikkeling van het toegenomen aantal inschrijvingen op recreatieparken. Hierin werd duidelijk dat de stijging voor het grootste deel toe te schrijven is aan (tijdelijke) huisvesting van arbeidsmigranten of vluchtelingen. Dit is echter niet direct een verklaring voor de stijging van het aantal KvK-geregistreerde bedrijven op recreatieparken naar ruim 13.000.

Bij een analyse van het soort bedrijven dat is gevestigd op recreatieparken viel mij direct iets op. De meeste bedrijven zijn horeca/logiesverstrekking (18%). Dit heeft een direct verband met de diensten die behoren bij een recreatiepark en zijn daarvoor logisch te verklaren. Bedrijven die vallen onder zakelijke dienstverlening (17%) en bouwnijverheid (12,5%) – zoals stucadoors, loodgieters en stratenmakers – doen mijn wenkbrauwen echter fronsen. Onderstaande tabel laat de groei van dit type bedrijven in de afgelopen jaren zien. Circa 2/3 van de bedrijven zijn klein; slechts 1 à 2 personen zijn hier werkzaam.

Aantal bedrijven

2020

2024

Totale groei

Bouwnijverheid

1.150

1.640

43%

Zakelijke dienstverlening

1.530

2.240

46%

BEHOUD VAN VITALE VAKANTIEPARKEN

Wanneer er meerdere bedrijven op recreatieparken zijn ingeschreven, dan doet dat afbreuk aan de vitaliteit van het vakantiepark. Hoe behoud je vitale vakantieparken? Wat kun je als gemeente of parkeigenaar doen om dit te  voorkomen? Ginder adviseur Willem Kraanen is specialist in het vitaliseren en monitoren van vakantieparken. Zo kan je als gemeente inzicht krijgen hoe jouw gemeente ervoor staat om te weten of er actie gewenst is.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

EENS VAN GEDACHTEN WISSELEN?

We komen graag met je in contact!

;
  • Museon | Omniversum
  • Gemeente Arnhem
  • Gemeente Ede
  • Gemeente Leiden
  • Gemeente Heerenveen
  • Gemeente Barneveld