IMCC 2023: trends, innovaties en kansen voor toekomstbestendige musea
Begin november vond het International Museum Construction Congress (IMCC) in het bruisende Antwerpen plaats. Een uitgelezen kans om inzicht te krijgen in trends, innovaties en essentiële leerpunten voor de toekomstbestendigheid van musea. Jesse van Tetterode was vanuit Ginder aanwezig en neemt ons mee in zijn learnings en inzichten.
1. Geïntegreerde bezoekerservaringen
Een hoogtepunt was de sessie over ‘Visual Storytelling through Architecture and Interpretation’. Sprekers zoals Spencer de Grey van Foster + Partners en Juliette Lindhout van Studio Louter benadrukten de principes van design en storytelling om geïntegreerde bezoekerservaringen te creëren. Deze benadering zet de bezoeker centraal en stelt musea in staat om verhalen op een boeiende en toegankelijke manier te vertellen. Titanic Belfast werd als best practice genoemd.
Een opvallende trend die uit het IMCC 2023 naar voren kwam, is de verschuiving naar een meer bezoekersgerichte benadering. Musea van de toekomst zullen zich meer richten op het bieden van relevante en dynamische ervaringen. De presentaties op het congres illustreerden hoe architecturale innovaties en interpretatief ontwerp hierbij kunnen ondersteunen.
2. Duurzaamheid en adaptatie historisch erfgoed
Daarnaast werden duurzaamheid en adaptatie van historisch erfgoed als cruciaal beschouwd voor de toekomst van musea. Een oproep is gedaan voor zero-carbonbased musea. Maar je kan ook klein beginnen door bij het opzetten van een tentoonstelling bewust te kiezen voor een lage CO2 -voetafdruk. Ongetwijfeld een trend waarover we nog meer gaan horen. Het Design Museum Gent (helaas tot 2026 gesloten vanwege verbouwing) werd als best practice genoemd.
3. Uitdagingen bieden kansen
Er was niet alleen ruimte voor het delen van succesverhalen, maar ook voor het identificeren van uitdagingen. Het thema ‘Identifying Red Flags on Your Projects’ benadrukte het belang van het anticiperen op en aanpakken van uitdagingen bij de planning en uitvoering van museumprojecten. Het KMSKA in Antwerpen diende als een inspirerend voorbeeld van hoe een iconisch monument nieuw leven ingeblazen kan worden met aandacht voor restauratie, toegankelijkheid en duurzaamheid.
4. Denk buiten de grenzen
Met sessies over het nieuwe Grand Egyptian Museum in Giza en de internationale ontwerpwedstrijd voor het Portland Museum of Art, werd duidelijk dat wereldwijde samenwerking en innovatie essentieel zijn voor het creëren van musea die de tand des tijds kunnen doorstaan.
Inspiratie alom!
Ook voor de museumprojecten die we vanuit Ginder begeleiden. Naast de advieswerkzaamheden voor de haalbaarheidsstudies voor musea, denken we vanuit Ginder ook graag mee in het museumconcept wat daaraan ten grondslag ligt.
Meer weten?
Neem contact op met Jesse van Tetterode.
Soortgelijke artikelen
MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?
Contactformulier
Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.