Nieuws Deel artikel

Reisverslag: Belgisch kolenmijngebied transformeert naar een leisure economie

In het oude industriële mijngebied rondom Maasmechelen hebben diverse Leisure-ontwikkelingen plaatsgevonden, die gezorgd hebben voor een transformatie van het gebied. Twee leisure specialisten van Ginder brachten een bezoek aan het gebied en geven hun duiding aan de ontwikkelingen.

 

Gré Beekers en Willem Kraanen, beiden leisure consultant bij adviesbureau Ginder ondernamen in oktober een vierdaagse studiereis naar België en Frankrijk.. Het doel van deze reis was om inspiratie te vergaren over interessante Leisure-ontwikkelingen die bijgedragen hebben aan een duurzame transformatie van een gebied. De reis bestond uit 4 delen: een bezoek aan Terhills in Maasmechelen, de stad Nantes en in het bijzonder île de Nantes, attractiepark Puy du Fou en museum Louvre Lens, een dependance van het Louvre Parijs. In dit deel lees je over deel 1 van de reis.

 

Na de beschrijving van drie ontwikkelingen, beschrijven we onderaan welke lessen er zijn geleerd van deze projecten….

Terhills

Terhills Resort by Center Parcs

Terhills Resort: een prachtig park waar luxe en natuur worden gecombineerd met elegante cottages aan het water. In de buurt is het Nationaal Park Hoge Kempen. Shoppen, waterskiën of ontspannen in de aangrenzende wellness is allemaal mogelijk. Alles is vlakbij. Aan de rand van Nationaal Park Hoge Kempen, Maasmechelen en 18 km van Maastricht gaat Center Parcs  hier weer een stap verder met luxe en voorzieningen maar in samenspraak met duurzaamheid. Er is hier veel aandacht voor: het park is gasloos, heeft een eigen zonnenpark, de centrale voorzieningen hebben groene daken, elke cottage ligt aan het water met eigen aanlegsteiger met alleen maar elektrische bootjes en elke cottage heeft een warmtepomp voor de verwarming. Tot slot, heeft het buitenbad, wat een energieslurper is, een opvangbassin onder het zwembad wat ’s-nachts  het water kan opvangen en hierdoor de temperatuur op peil kan houden.

Terhills onderscheidt zich in de markt door een kwalitatief hoog en luxe verblijfsaanbod aan te bieden. Het is succesvol, reden waarom de komende jaren een verdubbeling van het aantal cottages zal plaatsvinden van 250 naar ca. 500 cottages. Terhills heeft een exploitatie die het jaar rond is. Hierdoor heeft het aangrenzende Nationaal Park Hoge Kempen ook veel meer bezoekers dan voorheen, ook in de winterperiode.

Aangrenzend aan het resort, maar qua exploitatie autonoom is ook nog een grootschalige en kwalitatief hoogwaardige wellness gevestigd (Elaisa Energetic Wellness)

Hoge Kempen 2

Het Nationaal Park Hoge Kempen

…in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 12 000 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over 10 gemeenten. Het is het natuurlijke ‘hoogtepunt’ van de Kempen, en gekend van zijn unieke Fietsroute-netwerk. 
Op 23 maart 2006 werd het Nationaal Park Hoge Kempen officieel geopend. Voorheen was dit gebied ook een mijngebied met zwarte afvalbergen vanuit de mijnen, de zogenaamde ‘terrils’. Met de naam Terhills wordt hier qua naam een creatieve en subtiele link gelegd naar het hierdoor ontstane heuvellandschap. Deze zijn inmiddels door helikopters bezaaid met een prachtige mix aan zaden. Hierdoor is er een grote biodiversiteit op deze voorheen zwarte afvalbergen ontstaan.

 

Een multidisciplinair NATIONAAL PARK BUREAU is, namens de Nationaal Park Coalitie, belast met een reeks taken teneinde de missie, ambitie, ruimtelijke visie en doelstellingen waar te maken. Vele partners zijn betrokken met de totstandkoming van deze ontwikkeling zoals natuurbeheerders, gemeentebesturen, provinciebestuur Limburg en de Vlaamse Overheid met hun relevante organisaties, diensten of agentschappen en vormen samen de NATIONAAL PARK COALITIE: in totaal 32 coalitiepartners.

 

 

Maasmechelen Village

 

…een slimme keuze: meer dan 100 boetieks, 4 restaurants en gratis parking. De Village is elke dag open, van maandag tot en met zondag, ook op feestdagen. Het afwerkingsniveau en het gebruik van materialen is hoog. Het is daarmee, zij het wel wat kleiner qua opzet, best vergelijkbaar met ‘onze’outlets in Roermond en Lelystad. Er zijn ook 11 bioscoopzalen van Euroscoop aanwezig. Een groot informatiecentrum Visit Maasmechelen geeft verder goed inzicht in wat er te beleven is in de omgeving. Tot slot is in de voormalige directiegebouw van de voormalige mijnen in een kasteelachtige setting het Terhills Hotel met conferentieruimte gevestigd.

Samenvattend

3 succesfactoren bij deze transformatie

 

  • 1.

Er heeft hier een fraaie transformatie plaatsgevonden van een groot industrieel mijngebied naar een Leisure-gebied met een hoge kwalitatieve uitstraling waar ook de natuur extra mee versterkt wordt. Het gebied heeft een enorme positieve impuls gekregen en is nog steeds volop in ontwikkeling. De inzet op een hoog kwalitatieve transformatie is meer dan de moeite waard om een keer te bezoeken of te verblijven.

 

  • 2.

De kracht van deze transformatie is dat er veel partijen bij betrokken zijn geweest, die samen sterk verbonden zijn, zowel publiek als privaat. Publiek geld heeft het mogelijk gemaakt om het van de grond te krijgen. LRM is een investeringsmaatschappij die economische groei in Belgische Limburg stimuleert. In alle investeringen streeft LRM winstgeneratie na. De gerealiseerde winsten en vrijgekomen middelen na een exit kunnen opnieuw geïnvesteerd worden in nieuwe projecten. Winstgeneratie laat LRM toe om te opereren als een revolverend fonds en bij realisatie weer verder het over te laten aan private partijen.

 

  • 3.

Natuur en de vrijetijdseconomie hebben elkaar kunnen versterken. Bovendien is ook een stukje cultureel industrieel erfgoed behouden gebleven. Men is er namelijk in tegenstelling tot veel plekken elders in Europa/Nederland ook goed in geslaagd bijzondere gebouwen, schachten en torens op een mooie manier te restaureren en de herinnering aan het verleden levend te houden door deze weer een nieuw leven te geven. 

 

 

Met dank aan:

www.pretwerk.nl en Gré Beekers en Willem Kraanen, leisure consultants

 

Nog meer lezen? Kijk bij de andere reisverslagen!

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Gemeente Reimerswaal
  • Gemeente Hellendoorn
  • Recreatieschap Drenthe
  • Gemeente Hardenberg
  • Efteling
  • Gemeente Eindhoven