Opinie Deel artikel

Van parklast naar parklust: transparantie is het sleutelwoord

Een recreatiepark kan bestaan uit woningen en/of chalets die zijn verkocht aan particulieren. In een aantal gevallen loopt men hierbij tegen vragen aan ten aanzien van het beheer. Wie houdt het toezicht en beheer op het park? Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud van de paden, wegen en het groen? En de centrale voorzieningen? Al deze zaken vallen onder de parklasten. Logisch dat hier kosten mee gepaard gaan, die doorberekend moeten worden aan de eigenaren van de recreatiewoningen. Toch ontstaat hierover regelmatig onenigheid. Hoe kan dit en hoe los je het op?

 

Bij Ginder krijgen we regelmatig vragen over het onderwerp parklasten. Met name oudere parken die in de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw zijn ontwikkeld, lopen vaak tegen problemen aan. Het ontwikkelen van het park en het verkopen van de recreatiewoningen was in die tijd voor veel ontwikkelaars de hoogste prioriteit. De exploitatie ná de ontwikkelfase was bijzaak. Meestal was dit ook niet het belang van de ontwikkelaars omdat de exploitatie werd overgedragen aan een Vereniging van Eigenaren (VvE) of een exploitant. De parklasten mochten vooral niet te hoog zijn omdat dit de verkoopbaarheid van de huisjes bemoeilijkte. In veel gevallen werden zelfs helemaal geen bedragen afgesproken.

Na verloop van tijd ontdekten de exploitant of beheerder van deze parken dat de in rekening gebrachte parklasten onvoldoende hoog zijn om de exploitatiekosten te dekken. Pogingen om de parklasten te verhogen leiden tot verhitte discussies en ruzies die de sfeer op het park niet ten goede komen. In veel gevallen leidt dit zelfs tot een gang naar de rechter.

House G8a53429ea 1920

DUIDELIJKHEID EN TRANSPARANTIE

Onze aanpak bestaat uit het creëren van duidelijkheid en transparantie. Duidelijkheid om de afspraken en voorwaarden die in het verleden zijn gesteld helder te krijgen. Hierbij schakelen we vaak de kennis en kunde van een advocaat in. Het is bijvoorbeeld van belang om te weten of de nutskosten van het park in de parklasten moeten worden opgenomen of in het tarief van de nutsvoorzieningen.

Als duidelijk is welke diensten volgens contract worden geleverd, maken we op basis van de historische cijfers van het park een kostprijscalculatie voor de geleverde diensten. Per onderdeel wordt een calculatie gemaakt die op transparante wijze laat zien hoe tarieven tot stand komen. De berekeningen worden zo goed mogelijk op een heldere en begrijpelijke manier uitgelegd. De rapportage wordt ter inzage bij de receptie van het park neergelegd zodat de kaveleigenaren de rekenmethodiek kunnen inzien en eventuele vragen kunnen stellen.

Indien het toch komt tot een rechtszaak wordt de rapportage in het proces ingebracht en voorgelegd aan de rechter. Het kan voorkomen dat een rechter toch een onafhankelijke derde partij inschakelt om de rechtbank te adviseren. In alle gevallen is een goed onderbouwde rapportage die op feiten is gebaseerd moeilijk te weerleggen door de tegenpartij.

Quotes

In juridische procedures over parklasten komt het vaak aan op een gedegen rekenkundige onderbouwing. De adviseurs van Ginder stellen een duidelijke rapportage op. Deze duidelijkheid en transparantie draagt bij aan het succes van een juridische procedure.

Jeroen Kamphuis Jeroen Kamphuis Advocaat

VOORKOMEN IS BETER DAN BLUSSEN

Uiteraard heeft het de voorkeur om zaken vooraf al goed afgekaderd te hebben. Zorg er bij een nieuw park voor dat er een goede calculatie is van de parklasten die een exploitant of VvE nodig heeft om tot een normale exploitatie te komen. Als blijkt dat de opbrengst van de parklasten de kosten onvoldoende dekt, is het van belang om met een transparante kostprijsberekening met de kaveleigenaren in gesprek te gaan. Het is immers een gezamenlijk belang om het park op orde te houden en goed te onderhouden.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

EENS VAN GEDACHTEN WISSELEN?

We komen graag met je in contact!

;
  • Gemeente Ede
  • ANWB
  • Regionale economische samenwerking Peelgemeenten
  • Gemeente Reimerswaal
  • Vakantiepark & Partycentrum Mölke
  • Camping Center Parcs Port Zélande