Projecten Deel artikel

Een baanbrekend programma voor de vrijetijdsector dat bijdraagt aan de brede welvaart

Een stevige ambitie voor een baanbrekend programma VTE in Groningen

De bevordering van de vrijetijdseconomie (VTE) is een van de vijf baanbrekende programma’s van het Nationaal Programma Groningen (NPG). De projecten die hieruit voortvloeien moeten structureel positieve effecten hebben op de brede welvaart van alle Groningers. Op verzoek van het NPG stelde Ginder een marktfocus en -positionering op voor een baanbrekend programma VTE. Het advies is opgesteld in nauwe samenwerking met de Provincie, Economic Board Groningen, Marketing Groningen, Rijkuniversiteit Groningen en Noorderpoort. De ambitie is dat de VTE-sector een middel is om een grote(re) bijdrage te leveren aan maatschappelijke opgaven en de brede welvaart. Zowel huidige als komende generaties Groningers moeten de vruchten gaan plukken van een passende en bloeiende VTE-sector. Dat kan door dagelijkse voorzieningen als supermarkt, café en restaurant. Maar ook door wandel- fiets- en vaarroutes, festivals, aantrekkelijke banen. Maar vooral trots om de schoonheid van Groningen te laten zien aan anderen.

E5ce711e 32E3 4981 875C 149Dd7c3d04f

Wandelen en bezinning als beeldbepalende dragers van het toerisme
De provincie Groningen is prachtig. De ruige een weidse schoonheid van de natuur, de mystiek van onbekende middeleeuwse landschappen en het fraaie erfgoed lenen zich goed voor rust, stilte en bezinning. Met het Pieterpad en Emo’s Reis heeft Groningen al de nodige reputatie op het gebied van lange (en zingevende) wandelingen. Ginder ziet kansen voor overnachten in karaktervolle en historische (erfgoed)locaties, uitgebaat door Groninger ondernemers. Het rapport geeft mogelijkheden voor de ontwikkeling van wandelen en bezinning als beeldbepalende dragers van de vrijetijdssector in Groningen, waarmee de provincie zich kan profileren als een eigenwijze bestemming met zingeving, betekenisvolle cultuur en een authentieke levenswijze.

C76ac3e0 Eaa5 4Fab Afa6 8Caf46654d81

Stevige regierol voor de overheid
Om de ambities van het NPG te realiseren is enig toeristisch en recreatief volume belangrijk: voldoende bedden en activiteiten, passend bij het karakter, de schaal en draagkracht van Groningen. In ons advies zetten we in op het ontwikkelen van een nieuwe standaard voor logies met een positieve focus op duurzaamheid én gastbeleving. Dagrecreatie gericht op de Groninger festival- en theatertraditie is daarbij kansrijk. Dit bevordert niet alleen werkgelegenheid en bestedingen in gemeenschappen, maar maakt de lokale omgeving, geschiedenis en tradities ook tastbaarder. Aanbod ontwikkelen dat past bij de omgeving, kan alleen met een actieve en stevige regierol van de overheid. Op die manier kan zij uitdagende eisen en randvoorwaarden stellen aan investeerders en exploitanten.

Vervolgstappen
Het rapport biedt het NPG de kennis en concrete handvaten over hoe de vrijetijdseconomie kan bijdragen aan brede welvaart voor alle Groningers. Voor de verdere verkenning is inmiddels een programmamanager aangesteld. Maar nog belangrijker is dat Groningers met elkaar in gesprek gaan over de vraag: hoe en onder welke voorwaarden willen wij onze Groninger gastvrijheidssector een impuls geven? Ons adviesrapport kan dan dienen als leidraad voor een genuanceerde afweging. 



Benieuwd naar het volledige rapport? Kijk hier verder: Ginder rapport vrijetijdseconomie - Nationaal Programma Groningen.

 

Zie hier onze reactie op een reeks artikelen in het Dagblad van het Noorden over dit onderwerp.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

EENS VAN GEDACHTEN WISSELEN?

We komen graag met je in contact!

;
  • Gemeente Ede
  • Natuurmonumenten
  • Gemeente Emmen
  • Gebiedscoöperatie Buytenland van Rhoon
  • Gemeente Land van Cuijk
  • Recreatieschap Drenthe