Opinie Deel artikel

Een gedegen inschrijvingsprocedure: de eerste stap naar een gezond vakantiepark zonder permanente bewoning

De zomervakantie staat voor de deur! Samen er op uit om een heerlijke tijd te beleven op bijvoorbeeld een vakantiepark of camping. De cijfers laten zien dat steeds meer mensen Nederland weten te vinden voor een vakantie*. De uitgangspunten zijn goed voor de verblijfssector. Hoe kan het dan toch dat op sommige vakantieparken heel andere dingen gebeuren dan ‘vakantie vieren’?

 

De media laten diverse verhalen zien, bijvoorbeeld rondom Peter Gillis. Zijn Nederlandse parken worden overgenomen, sommige worden gesloten en bewoners die daar al jaren wonen, moeten weg. Zeer ingewikkelde situaties waar veel gemeenten mee worstelen. Steeds meer parken zijn door de jaren heen woonparken geworden; parken waar veel mensen in eerste instantie tijdelijk wilden verblijven, maar op den duur permanent zijn gaan wonen. Maar tegelijkertijd wil een gemeente graag inzetten op groei van de toeristische sector.

Terspegelt Boekje Voorlezen Bij Glampinglodge HR

Van woonpark weer naar toeristisch park
Hoe heeft het zover kunnen komen? Er zijn diverse redenen waarom parken op dit punt belanden. Het sluipt erin, het geeft een vaste inkomstenbron, meerdere crises en soms ook persoonlijke omstandigheden. Wat kun je als gemeente doen om van woonparken weer toeristische parken te maken? Bij Ginder adviseren we regelmatig gemeenten op dit vlak. Daar komt erg veel bij kijken, zeker als er veel bewoning is op de parken. Dit is een maatschappelijk, sociaal ingewikkeld probleem. Te complex om in één artikel te vangen. Toch is er één principe dat ik hier graag zou willen uitlichten: het instellen van een goede inschrijvingsprocedure bij de gemeente. In de praktijk merk ik dat dit een cruciale eerste stap is naar een gezond vakantiepark zonder permanente bewoning. Het zorgt ervoor dat er grip is op de situatie en er geen extra bewoning meer op parken komt omdat hierop direct gehandhaafd wordt. Zo voorkom je dat het uit de klauwen loopt en lost het vraagstuk deels ‘vanzelf’ op: er komen geen nieuwe bewoners bij en huidige bewoners vertrekken op den duur zelf.

De praktijk
Hoe werkt dit in de praktijk? Een gemeente mag nooit een inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) weigeren. Zij zijn verplicht burgers in te schrijven op het adres waar ze zich hebben gevestigd. Maar een inschrijving in de BRP is nog geen goedkeuring van de situatie. Een gemeente moet daarom meteen na inschrijving, de persoon laten weten dat wonen op een recreatiepark niet toegestaan is. Vanaf het begin moet je het gesprek aangaan met degene die zich inschrijft: waarom schrijf je je hierin, wat zijn je bedoelingen, heb je een alternatief, hoe lang denk je hier te wonen?

Jikke 4

Gedoogverklaring
Vanuit sociaal oogpunt zou je het als gemeente kunnen toestaan dat sommige groepen mensen wél tijdelijk op een recreatiepark wonen. Bijvoorbeeld mensen die tussen twee woningen zitten, gescheiden mensen die op heel korte termijn andere woonruimte nodig hebben. Als je er als gemeente voor kiest deze mensen een plek te bieden op een recreatiepark, maak dit dan officieel met een gedoogverklaring. Belangrijk is dat er een duidelijke einddatum bepaald wordt waarop iemand weer weg moet zijn. Hierop kan vervolgens gehandhaafd worden. Voor al diegenen die geen geldige reden hebben om op een recreatiepark te wonen, geldt dat meteen handhaving ingezet moet worden. Door deze procedure strak te volgen groeit de permanente bewoning niet.

Het uiteindelijke doel: het vakantiepark beetje bij beetje weer echt gebruiken als vakantiepark; daar waar het voor bedoeld is. Want wat zou het mooi zijn als vakantieparken weer 100% gebruikt worden voor recreatie. Uiteraard met de kanttekening dat iedereen die nu op een vakantiepark woont, ook een ander plekje krijgt om te wonen als zij daar zelf niet voor kunnen zorgen. In deze tijden geen gemakkelijke opgave; maar in mijn ogen (voor de meeste mensen) wel de beste oplossing. Dit vergt continu aandacht van de gemeente met een duidelijke structurele koers.


*De verwachte stijging van het totale toerisme in Nederland (zowel inkomend als binnenlands) is voor 2024 2.2%. Een stijging van 11% t.o.v. 2019 (bron: NRIT media)

Over Jikke van Haeften
Jikke van Haeften is senior adviseur Vrijetijdseconomie en toerisme met visie op het vitaliseren van vakantieparken en gebiedsontwikkeling. Samen met haar opdrachtgevers gaat ze altijd op zoek naar dé invulling die het beste past bij een bedrijf of regio.



Verder sparren over dit onderwerp? Neem contact op met Jikke van Haeften.

 

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Gemeente Hardenberg
  • Museon | Omniversum
  • Camping Center Parcs Port Zélande
  • Marketing Oost
  • Gemeente Helmond
  • Vakantiepark & Partycentrum Mölke