Opinie Deel artikel

Impact van onderhandelaarsakkoord op de recreatiesector

Het onderhandelaarsakkoord van het nieuwe kabinet bevat weinig over de recreatiesector, maar de voorgestelde maatregelen kunnen grote gevolgen hebben. Een dag of weekendje weg wordt steeds duurder en de lasten voor de sector blijven toenemen. Bij Ginder hebben we de voorstellen bekeken en delen we graag onze inzichten.

De recreatiesector heeft moeilijke jaren achter de rug door corona en de daaropvolgende prijsstijgingen voor energie en personeel. Nu komt daar mogelijk de verhoging van het lage naar het hoge btw-tarief bovenop, wat de financiële situatie en concurrentiepositie direct aantast. Daarnaast hebben veel gemeenten de toeristenbelasting verhoogd om begrotingstekorten te dekken, wat de druk op de logiessector verder vergroot.

Ook voor consumenten zijn de gevolgen aanzienlijk. Onderzoek toont een verwachte daling van bezoekersaantallen met ‘slechts’ 5%, maar dit komt bovenop eerdere dalingen door corona en prijsstijgingen. De cumulatieve effecten van hogere kosten voor accommodatie, vervoer en entertainment maken een weekendje weg onbetaalbaar voor veel lage en middeninkomens. Dit werd onlangs treffend geïllustreerd in een debat in de Tweede Kamer:

 

Kijk de video bron: nos.nl

Lodges Visualisation

Onze aanpak voor een gezonde recreatiesector

We begrijpen de uitdagingen waarmee de recreatiesector wordt geconfronteerd. Onze expertise helpt recreatieve bedrijven en culturele instellingen strategische keuzes te maken om weerbaar te blijven tegen prijsstijgingen en belastingverhogingen. We roepen het kabinet op om de plannen te heroverwegen en meer oog te hebben voor de stapeling van effecten op consumenten en bedrijven. Ginder blijft zich inzetten voor een toekomstbestendige en gezonde recreatiesector.

Benieuwd naar wat we precies doen? Onze collega's Gré en Willem staan voor je klaar.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Gemeente Bronckhorst
  • Gemeente Emmen
  • Camping Center Parcs Port Zélande
  • Efteling
  • Gemeente Wijdemeren
  • Roompot