Duurzaam toerisme - tent
Opinie Deel artikel

Ondernemers, neem de gast mee op weg naar een duurzame toekomst

Het belang van duurzaamheid in het dagelijkse leven is al lange tijd een belangrijk onderwerp, zowel bij mensen thuis als in de politiek. Ook in het bedrijfsleven komt er steeds meer aandacht voor duurzaamheid, mede vanwege nieuwe regelgeving. Zo zijn grote bedrijven sinds 2024 verplicht om een rapportage op te stellen waarin ze hun impact op de mens en het klimaat beschrijven[1]. In de recreatiesector zien we dat de omslag naar het duurzaam denken ook gaande is. Het NBTC publiceerde een aantal jaar geleden het Perspectief 2030 waardoor, zeker beleidsmatig, niet langer alleen vanuit een economische bril naar toerisme en recreatie gekeken wordt, maar juist ook vanuit de omgeving en maatschappij. Zodat toerisme en recreatie op een duurzame en toekomstbestendige manier kunnen ontwikkelen. Maar in hoeverre zijn vakantiegangers bezig met duurzaamheid tijdens hun vakanties? En is dit wel een keuze die bij de consument moet liggen of is het tijd voor ondernemers om de leiding te nemen en te laten zien dat vakanties en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan?

 

DUURZAAM TOERISME

Duurzaam toerisme gaat erover dat tijdens een vakantie rekening gehouden wordt met de economische, sociale en ecologische gevolgen. Zowel nu als in de toekomst[2]. Het doel is om de negatieve impact van een vakantie te minimaliseren en de positieve impact te maximaliseren. Hierbij kan je denken aan het terugdringen en compenseren van je CO2 uitstoot, afval scheiden of het gebruiken van biologische en plantaardige producten. Maar er kan ook gedacht worden aan het gebruiken van streekproducten, zodat vervoersbewegingen over lange afstanden wordt vermeden en lokale markten en economieën profiteren van het toerisme.

 

Bij het inrichten van een recreatiebedrijf kan worden gedacht aan het gebruiken van duurzame en milieuvriendelijke materialen, circulair bouwen, het stimuleren van biodiversiteit, landschappelijke inpassing en het gebruik van alternatieve energiebronnen, zoals zonne-energie. Maar duurzaam toerisme gaat ook over het openstellen van faciliteiten op een recreatiepark voor inwoners uit de buurt, zoals het zwembad en het restaurant.

 

BELANG VAN DE VAKANTIEGANGER

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse vakantieganger, echter blijkt uit recent onderzoek dat het vooralsnog geen doorslaggevende factor is bij de daadwerkelijke keuze voor een vakantie[3]. Dit onderzoek laat zien dat vaak nog de bestemming zelf en de kosten/prijs van een vakantie doorslaggevend zijn. Duurzame aspecten zoals sociale aspecten (8%) en impact op het milieu (6%) spelen nauwelijks een rol.

 

Als mensen vervolgens gevraagd wordt of ze aandacht hebben voor duurzaamheid tijdens vakantie vindt bijna de helft (42%) dat (zeer) belangrijk. Een vergelijkbaar deel van de respondenten staat hier neutraal (38%) in en een kleiner deel vindt duurzaamheid (zeer) onbelangrijk tijdens vakanties (18%).

 

Uit deze resultaten kunnen we concluderen dat een groot deel van de vakantiegangers duurzaamheid wel in enige mate belangrijk vindt tijdens een vakantie. Echter, zien we tegelijkertijd ook dat zeker de helft van de respondenten niet bezig wil zijn met duurzaamheid, milieu en klimaatverandering tijdens hun vakantie. Hieruit blijkt dat de vakantieganger wel geïnteresseerd is in duurzaamheid en het ook wel belangrijk vindt, maar men wil er tijdens de vakantie vooral niet (teveel) mee bezig zijn.

 

Wanneer we vervolgens inzoomen op de vakantieganger zien we dat vooral jonge mensen (t/m 34 jaar) duurzaamheid op vakantie belangrijk vinden. Mensen tussen de 35 en 54 jaar hechten minder belang aan duurzaamheid. Ook zien we dat kampeerders duurzaamheid belangrijker vinden dan mensen die liever een zonvakantie boeken. Dit komt ook terug in onderzoek van de ANWB[4] naar de aandacht voor duurzaamheid onder mensen die wel eens kamperen. Deze resultaten werden gepresenteerd op het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche 2024. Het laat zien dat van de mensen die voornamelijk in Nederland kamperen (50% van het totaal aantal respondenten) bijna de helft van de respondenten (45%) dit doet vanwege duurzaamheidsredenen. Daarnaast geeft meer dan de helft (55%) aan dat ze het belangrijk vindt dat campings maatregelen nemen om te verduurzamen. Deze mensen zouden ook duurzamere keuzes maken als ze hierover geïnformeerd worden. Ten slotte, is nog een belangrijke conclusie dat er een toenemende bereidheid onder de kampeerders is om meer geld uit te geven aan een duurzame bestemming. Tijdens het congres werd de conclusie getrokken dat er bij veel kampeerbedrijven al het nodige gebeurt op het gebied van duurzaamheid, maar dat ondernemers daar vaak (te) weinig over communiceren.

 

Conclusie van deze onderzoeken is dat de consument nog te weinig bezig is met duurzaamheid. De wil is wel aanwezig, maar de consument moet geholpen worden in het maken van duurzame keuzes. De sleutel tot succes ligt in dit geval bij de ondernemers in de recreatiebranche die hun gasten op dit punt kunnen ontzorgen.

WAAROM IS DUURZAAMHEID BELANGRIJK VOOR JOU ALS RECREATIEONDERNEMER?

Ook voor recreatieondernemers is duurzaamheid van groot belang. Door duurzame maatregelen te implementeren wordt de ecologische voetafdruk van ondernemers kleiner, maar worden ondernemers ook geholpen om hun bedrijf op lange termijn levensvatbaar te houden. Bovendien dragen bepaalde duurzame maatregelen ook bij aan de aantrekkelijkheid van een bestemming. Niet alleen nu, maar zeker ook in de toekomst voor nieuwe generaties, Juist ook omdat nieuwe generaties duurzaamheid belangrijker vinden. Denk bijvoorbeeld aan natuurontwikkeling op recreatieparken zoals bij natuurcamping De Lemeler Esch die een boomgaard en bloemenweide realiseerde, welke een cultuurhistorisch verhaal vertellen, passen in de omgeving en goed zijn voor de biodiversiteit. Aan de andere kant is er ook een groeiende vraag van bezoekers die duurzaam toerisme belangrijk vinden. Door actief in te spelen op de wensen en behoeften van bezoekers bezorg je hen een duurzame en fijne ervaring.

 

Bovendien zijn er diverse financiële voordelen en subsidies beschikbaar voor ondernemers die investeren in duurzaamheid. Zo kunnen zij gebruikmaken van regelingen zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL)[5]. Daarnaast kunnen duurzame investeringen de kans op gunstigere financiering bij banken vergroten, omdat deze vaak bereid zijn om projecten te ondersteunen die bijdragen aan een duurzamere toekomst[6]. Door nu te investeren in duurzaamheid, kunnen recreatieondernemers niet alleen kosten besparen en hun concurrentiepositie versterken, maar ook bijdragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties.

WAT KUN JE ALS RECREATIEONDERNEMER DOEN AAN DUURZAAM TOERISME?

Als recreatieondernemer kun je duurzaam toerisme bevorderen door nauw aan te sluiten bij de leefstijlen en behoeften van je doelgroep. Begin met het identificeren van wat je gasten belangrijk vinden, zoals milieuvriendelijke voorzieningen en activiteiten. De toolkit Duurzaamheid van de Leefstijlvinder[7] kan hierbij een belangrijk hulpmiddel zijn om te bepalen waar de doelgroep precies behoefte aan heeft. Voor gasten die elektrisch rijden, kun je bijvoorbeeld meer laadpalen voor elektrische auto’s installeren. Maak daarnaast de gevolgen van bepaalde keuzes inzichtelijk, zoals het gebruik van herbruikbare artikelen in plaats van wegwerpartikelen, om bewustwording bij de bezoeker te vergroten. Bied standaard duurzame opties aan, die niet te ingewikkeld zijn en niet ten koste gaan van de beleving. Dit hoeft niet altijd prijsverhogend te zijn. Voorbeelden zijn eco-vriendelijke of circulaire accommodaties en lokale, biologische maaltijden. Door deze maatregelen te nemen, speel je in op de groeiende vraag naar duurzaamheid en creëer je een aantrekkelijker en verantwoordelijker toeristisch aanbod.

Fiets

RECREATIEONDERNEMER: GA AAN DE SLAG MET DUURZAAMHEID

Gasten zijn geïnteresseerd in duurzaamheid, maar slechts een klein deel is hiermee ook actief bezig op vakantie. De recreatieondernemer heeft de sleutel tot een duurzamere recreatiebranche in handen. Ontzorg je gasten door zelf duurzame weloverwogen keuzes te maken en help zo mee aan een toekomstbestendige recreatiebranche. Er zijn inmiddels voorbeelden van recreatiebedrijven die hierin vooroplopen en zich met duurzaamheid onderscheiden in de markt. In een volgend artikel komen we daarop terug.

Wil je als ondernemer meer weten over de impact van jouw bedrijf? Of heb je vragen over hoe je zelf aan de slag kan met duurzaamheid? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.



[1] European Commission. (2022), Corporate Sustainability Reporting Directive
[2] UNEP & UNWTO. (2005), Making Tourism More Sustainable - A Guide for Policy Makers.
[3] Onderzoek van Trends & Tourism, uitgevoerd in 2023 onder ruim 2.000 mensen die de komende 3 jaar vakantieplannen hebben.
[4] ANWB Kamperen. (2024), Duurzaam kamperen.
[5] Duurzaam investeren: Fiscale voordelen voor ondernemers - Pretwerk 
[6] 11 subsidies voor groene ondernemers in 2025 | Triodos Bank
[7] Leefstijlvinder (o.a. Ginder). (2024), Toolkit Duurzaamheid. Beschikbaar via: https://wijzijnginder.nl/media/0run4ztp/toolkit-duurzaamheid.pdf

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

EENS VAN GEDACHTEN WISSELEN?

We komen graag met je in contact!

;
  • Efteling
  • Gebiedscoöperatie Buytenland van Rhoon
  • Gemeente Horst aan de Maas
  • Gemeente Heerenveen
  • Stad Antwerpen
  • Gemeente Bergen op Zoom