Projecten Deel artikel

Kabinetsplannen: gedogen permanent bewonen van recreatiewoningen

Het onderhandelaarsakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB stelt voor om permanente bewoning van recreatiewoningen te gedogen om de woningnood te verlichten. We hebben bij Ginder de plannen kritisch bekeken en delen graag onze conclusies.

Eekhoorn

De kabinetsplannen hebben als doel de woningnood te verlichten door permanente bewoning van recreatiewoningen te gedogen. Gedogen wil niet zeggen dat het toegestaan is, maar dat er niet op gehandhaafd wordt. Dit gebeurt al jaren in veel gemeenten, tenzij er ernstige problemen optreden, zoals veiligheidskwesties, ondermijning of sociale problematiek. Hoewel het een tijdelijke oplossing biedt, is het geen duurzame aanpak.

Definitief transformeren naar wonen is echter complex en soms niet haalbaar. De ligging van recreatiewoningen kan bijvoorbeeld problemen opleveren voor omliggende agrarische bedrijven. Daarnaast rijzen er vragen over wat precies onder een recreatiewoning valt en welke kwaliteitseisen daarvoor moeten gelden. Gedogen van permanente bewoning zal leiden tot huisvesting van arbeidsmigranten op recreatieparken en de waarde van accommodaties die recreatief gebruikt worden kan verminderen.

Ginder ziet toekomstbestendige oplossingen, zoals transformatie van recreatiewoningen naar permanente woningen, als noodzakelijk. Landelijke richtlijnen zijn nodig om deze veranderingen in goede banen te leiden, met realistische verwachtingen en heldere communicatie. Onze inschatting is dat dit beperkt zal zijn.

Toekomstgerichte oplossingen voor de recreatiesector

Bij Ginder hebben we diepgaande kennis van de recreatiesector en adviseren we vakantieparken over duurzame en toekomstbestendige oplossingen. Onze expertise stelt ons in staat om de impact van beleidsmaatregelen goed te beoordelen en effectieve adviezen te geven. We zijn ervan overtuigd dat een goed doordachte (gedoog) aanpak essentieel is om de recreatiesector gezond en toekomstbestendig te houden. Daarom blijven wij nauw betrokken bij deze ontwikkelingen om de juiste keuzes te maken voor gemeenten.

 

Benieuwd naar wat we precies doen? Onze experts staan voor je klaar.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Toerisme Alliantie Friesland
  • Efteling
  • Gemeente Horst aan de Maas
  • Gemeente Leiden
  • Gemeente Land van Cuijk
  • Gemeente Heerenveen