Opinie Deel artikel

Inclusieve openbare ruimte: hoe creëer je een plek waar iedereen zich welkom voelt?

Een omgeving creëren waarin iedereen, ongeacht achtergrond, vaardigheden of beperkingen, zich welkom en gewaardeerd voelt. Onlangs gaf Delaram Ashtari een inspirerende presentatie bij Stadscafé Eindhoven over inclusieve openbare ruimte. De focus van deze bijeenkomst lag op de groeiende internationale gemeenschap van Eindhoven en hoe de stad inclusiever kan worden voor alle inwoners. De openbare ruimte moet vooral ontmoeting stimuleren tussen verschillende culturen.

 

"De openbare ruimte speelt een belangrijke rol in het welkomstgevoel", vertelt Delaram Ashtari, stedenbouwkundige en specialist participatie en placemaking bij Ginder. “Dit geldt zowel voor locals, bezoekers en nieuwkomers.” De ideale openbare ruimte voldoet volgens Delaram aan acht dimensies Het erkennen van identiteiten en culturen is er daar één van. Zien we de culturele diversiteit bijvoorbeeld terug in kunst, design en in de verschillende functies van een gebied? En is er ruimte voor laagdrempelig contact tussen verschillende culturen?

Model inclusieve openbare ruimte

PARTICIPATIETRAJECTEN

Om tot een inclusieve invulling van de openbare ruimte te komen, is het betrekken van relevante doelgroepen bij participatietrajecten essentieel. Hierbij kan het gaan om gebruikers van verschillende culturen, genders, maar bijvoorbeeld ook leeftijden. “Het is hierbij cruciaal om niet te stoppen na een eenmalige consultatie, maar juist tot aan de realisatie keuzes opnieuw aan gebruikers voor te leggen”, aldus Delaram.

 

BREDER DAN CULTURELE INCLUSIVITEIT

Gemeente Eindhoven ziet een uitdaging in het gebalanceerd faciliteren van alle culturen en die culturen tegelijkertijd samenbrengen. Zo zou je bij het aanleggen van een nieuw sportveld kunnen kijken naar ander type sporten, zoals bijvoorbeeld cricket. Echter is het gevaar dat je dan al snel verzandt in stereotypen. Een oplossing kan ook zijn om breder te kijken, naar bijvoorbeeld de andere dimensies uit het model. “Mijn advies is om vooral aandacht te besteden aan wat verschillende culturen gemeen hebben. De stad moet flexibele, veilige en toegankelijke openbare ruimte bieden om verschillende culturen aan te trekken”, adviseert Delaram.

MEER WETEN?

Ginder biedt advies op maat aan bedrijven om hun toegankelijkheid en inclusiviteit te verbeteren. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Delaram.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

EENS VAN GEDACHTEN WISSELEN?

We komen graag met je in contact!

;
  • Gemeente Hardenberg
  • Gemeente Heerenveen
  • Recreatieschap Drenthe
  • Gemeente Reimerswaal
  • Gemeente Hellendoorn
  • Vakantiepark & Partycentrum Mölke