Het landelijke gebied staat voor een grote verbouwing. Hoe maken we samen met de boeren van de toekomst de omslag naar duurzame landbouw? Hoe ontwikkelen we vitale en weerbare natuur- en watersystemen die ook een bijdrage leveren aan het aantrekkelijk wonen en recreëren? Wat is nodig om innovatieve ondernemers die inspelen op de transitie in het landelijke gebied te faciliteren?

03 Ginder Vitaal Platteland

OP ZOEK NAAR GEMEENSCHAPPELIJKE DRIJFVEER

Veranderingen in een gebied worden gerealiseerd door groepen mensen met een gemeenschappelijke drijfveer. In het landelijke gebied is het de uitdaging om onze boeren en andere ‘makers van het landschap’ te waarderen voor hun bijdrage. Niet alleen de ‘directe’ economische waarde is dan van belang, maar juist ook de bijdrage aan de instandhouding van het landschap als drager van de lokale identiteit en als 'trekker’ van toeristen bijvoorbeeld

VAN KEUKEN-, DORPS- EN GEBIEDSTAFEL
NAAR TOEKOMSTBESTENDIG GEBIEDSPLAN

Het gesprek over de toekomst wordt vaak gestart aan de keukentafels van (agrarische) ondernemers. Maar omdat het een veelomvattend vraagstuk is, zal het gesprek ook gevoerd moeten worden aan de dorpstafel. Hier kan worden aangehaakt op de van oorsprong in dit soort gebieden sterke sociale samenhang en collectiviteitszin. Want daar waar lokale ondernemers en inwoners er zelf en samen de schouders onder zetten, ligt vaak de verborgen impuls voor een nieuwe toekomst voor het veranderende landelijke gebied. Ook andere belanghebbenden moeten tijdig worden aangesloten. Alle ideeën, belangen en bezwaren komen uiteindelijk samen op de gebiedstafel. Waarna het tijd is om deze te vertalen naar een breed gedragen, toekomstbestendig gebiedsplan en een helder beleid. Zo kan ook winst worden behaald als het gaat om maatschappelijke opgaven.

GROTE UITDAGING, GROOT EFFECT

Bij Ginder houden we van dit soort grote uitdagingen. We hebben de kennis, ervaring én passie in huis om ze te ontleden, te begeleiden én aan te pakken. Overal in Nederland werken we aan de lokale gebiedsbalans tussen wonen, werken, ondernemen, recreëren en samenleven. We doen dat in opdracht van onder andere gemeenten, provincies, ondernemers en bewonersinitiatieven. Samen weten we zowel nieuwe economische kansen te creëren als nieuwe impulsen voor een vitale lokale samenleving. Groot effect dus. Daar wordt iedereen blij van. En Nederland elke dag een stukje beter en mooier.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Heb je naar aanleiding van bovenstaand Lekker Moeilijk! onderwerp vragen of wil je weten wat we hierin voor jou en jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

EENS VAN GEDACHTE WISSELEN?

We komen graag met je in contact!