In sectoren als de land- en tuinbouw, de foodindustrie en logistiek werken veel arbeidsmigranten. Maar ook in bijvoorbeeld de zorg, de vrijetijdseconomie en de maakindustrie zien we tekorten ontstaan die steeds vaker met arbeidsmigranten worden ingevuld. Om uiteenlopende redenen lukt het niet om in de reguliere arbeidsmarkt voldoende mensen te vinden. Het kan te maken hebben met de aard van het werk (seizoensgebonden, repeterend, simpel, ploegendiensten, koud en vies werk), maar steeds vaker heeft het ook te maken met economische en demografische ontwikkelingen. Het aantrekken van arbeidsmigranten brengt forse uitdagingen met zich mee.

05 Ginder Arbeidsmigranten

GEDEELDE BELANGEN, GEZAMENLIJK DRAAGVLAK

Hoe zorg je voor voldoende kwalitatief goede huisvesting? Hoe regel je in de gemeente een soepele inschrijving van al die tijdelijke inwoners? Hoe zorg je voor voldoende taaltraining en inburgering? Hoe voorkom je overlast, misstanden, misverstanden en uitbuitingsexcessen? Welke economische keuzes maak je? En hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat de komst van arbeidsmigranten niet ten koste gaat van de leefbaarheid van een gebied?

Gesprekken met alle betrokken partijen - arbeidsmigranten, uitzendbureaus, inlenende bedrijven, huisvesters en tal van gemeentebestuurders en -ambtenaren - vormen de basis. De kansen, problemen en uitdagingen die zij zien komen aan bod. En vooral ook de gedeelde belangen om samen de schouders onder zo’n grote uitdaging te zetten. Minstens zo belangrijk is het behouden en creëren van draagvlak onder de inwoners van het gebied. Zij krijgen er immers tijdelijk duizenden buren bij en vragen zich af of een gebied hier voldoende draagkracht voor heeft.

Lekker Moeilijk Afbeelding

PRATEN MET ARBEIDSMIGRANTEN

Een vraagstuk als dit bestrijkt verschillende vlakken. Het vraagt om een vergaande zoektocht naar de balans in belangen op economisch, sociaal-economisch en ruimtelijk gebied. Het is schaken op diverse borden en vaak een kwestie van lange adem. Je hebt te maken met een keur aan partijen die allemaal hun belangen hebben. Het gesprek moet niet langer over, maar mét arbeidsmigranten gevoerd worden. De positie van de arbeidsmigrant moet worden verbeterd. De afhankelijkheid van werkgever moet minder worden, de kansen op de arbeidsmarkt vergroot en ze mogen niet meer weggestopt worden in kwalitatief ondermaatse huisvesting.

BEWONERS BETREKKEN

Bewoners moeten tijdig betrokken worden bij het maken van plannen. En overtuigd raken van het economische belang voor de regio. Want we hebben arbeidsmigranten keihard nodig in regio’s die vergrijzen en in een land waar krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toeneemt.

VERANTWOORDELIJKHEDEN VERDELEN

Verder moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden met uitzendbureaus, inlenende bedrijven, huisvesters, gemeentebestuurders en -ambtenaren. Over wie welke verantwoordelijkheid neemt. En hoe deze partijen er samen met overheid, arbeidsmigranten en bewoners eensgezind de schouders onder gaan zetten. Gezamenlijke draagkracht en gedeelde belangen worden vervolgens samengebracht in één structurele visie en aanpak.

GROTE UITDAGING, GROOT EFFECT

Bij Ginder houden we van dit soort grote uitdagingen. We hebben de kennis, ervaring én passie in huis om ze te ontleden, te begeleiden én aan te pakken. Overal in Nederland werken we aan de lokale gebiedsbalans tussen wonen, werken, ondernemen, recreëren en samenleven. We doen dat in opdracht van gemeenten, provincies, ondernemers, bewonersinitiatieven et cetera . Samen weten we zowel nieuwe economische kansen te creëren als nieuwe impulsen voor een vitale lokale samenleving. Groot effect dus. Daar wordt iedereen blij van. En Nederland elke dag een stukje beter en mooier.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Heb je naar aanleiding van bovenstaand Lekker Moeilijk! onderwerp vragen of wil je weten wat we hierin voor jou en jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

EENS VAN GEDACHTE WISSELEN?

We komen graag met je in contact!