Projecten Deel artikel
Willem K Informeel

 

 

Willem brengt Brabantse Vakantieparken tot leven...

Willem Kraanen is als adviseur nauw betrokken bij een project van Oosterhout en andere Brabantse gemeenten.

Het doel: een aantal verouderde vakantieparken nieuw leven inblazen. Deze week schreef ook het Eindhovens Dagblad een artikel over het traject.

Willem neemt ons mee in één specifieke case. Daarbij lag de oplossing in het toestaan van tijdelijke bewoning om vitalisering mogelijk te maken.  

Toestaan van tijdelijke bewoning voor vitalisering vakantiepark

“In 2018 is uit onderzoek van Ginder gebleken dat gemiddeld 1/3 van de vakantieparken in Brabant niet vitaal meer waren, door onder andere permanente bewoning, criminaliteit en sociale problematiek. De provincie is hier voortvarend mee aan de slag gegaan bij zes (pilot)gemeenten. Als adviseur ben ik bij enkele van deze gemeenten aan de slag gegaan. Een ambitieus project, omdat het echt een integrale aanpak vergt. We hebben te maken met veel verschillende partijen met ieder eigen belangen. Ondernemers, gemeenten, provincie, het Rijk, ambtenaren van Ruimtelijke ordening, Recreatie & toerisme, Veiligheid en het sociaal domein, de brancheorganisatie en in dit geval ook de woningbouwcorporatie.”

Bungalow Plaatsen 2

Herstructurering als vliegwiel

“Camping de Eekhoorn in Oosterhout is een mooi voorbeeld van een park waar we momenteel in de herstructureringsfase zitten. Om dit park weer vitaal te maken, hebben we geadviseerd in een deel van het park tijdelijke bewoning toe te staan. Er zijn twintig huisjes geplaatst in het park. Die mogen voor maximaal twee jaar bewoond worden door mensen die met spoed een woning zoeken. De woningbouwcorporatie is nauw betrokken en selecteert deze bewoners. De huuropbrengst van de grond worden vervolgens geïnvesteerd in de rest van het park. Zo ontstaat er een vliegwielwerking voor het vitaliseren van de gehele camping. Uiteraard is dit een proces van lange adem. Zaken moeten juridisch goed worden vastgelegd, er moet goed worden nagedacht over de precieze plek van de wooneenheden in het park en hoe er gebouwd moet worden. Maar ik ben trots op het plan dat er nu ligt en wat met alle betrokken partijen en bewoners tot stand is gekomen. Het belangrijkste in dit soort trajecten is om te blíjven geloven in een mooie nieuwe ontwikkeling. Ook al lijkt de stip op de horizon soms ver weg. En uiteraard, ieder park is uniek, één park, één plan, maar ik weet zeker dat dit een inspirerend voorbeeld kan zijn voor veel andere parken die met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben.”

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Gemeente Roosendaal
  • Gemeente Ede
  • Gemeente Bronckhorst
  • Belasting & Douane Museum
  • Efteling
  • Gemeente Eindhoven