Jikke 3
Opinie Deel artikel

Een vakantiepark: een fijne plek om je welverdiende vrijetijd door te brengen, zonder zorgen en met alle gemakken van dien. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend. Ginder wordt regelmatig door gemeenten aangehaakt om (minder) vitale vakantieparken weer vitaal en toekomstbestendig te maken. Eén van de adviseurs op dit gebied is Jikke van Haeften. Door open te staan voor ieders verhaal en simpelweg te doen, zet ze samen met recreatie-ondernemers en gemeenten grote stappen.

 

Jikke: “Wanneer vakantieparken niet (voldoende) vitaal zijn en de gemeente wil daaraan werken, dan kunnen wij daar vanuit Ginder in ondersteunen. Dat begint vaak met onderzoek: hoe vitaal is dit park? Is het toeristisch-recreatief gezien toekomstbestendig? Heeft het voldoende perspectief om door te gaan als vakantiepark en is de kwaliteit op orde? Daarbij is de visie op toerisme en op het gebied belangrijk: welke rol heeft toerisme in een gemeente, wat wil de gemeente met toerisme, en wat wil de gemeente met het specifiek gebied waarin de vakantieparken liggen.”

 

Integrale aanpak

“Projecten als deze zijn enorm complex, met name omdat je het integraal moet aanpakken. Vanuit recreatie en toerisme, veiligheid, ruimtelijke ordening, burgerzaken, juridische zaken, sociaal domein, wonen. Er is ook nooit één standaard oplossing. Mijn kracht zit in het luisteren naar ieders verhaal en al die kennis mee te nemen in het uiteindelijke advies. Die nieuwsgierigheid zit van nature in mij. Tijdens een van mijn eerste projecten zag ik op een park een moeder met kind dat uit school kwam. Ze woonden overduidelijk op het vakantiepark. Omdat ik zelf kinderen heb, vroeg ik me meteen af: waarom woon je hier? Is dat vrijwillig of noodgedwongen? Wat biedt het je? Ik heb altijd oog voor het grote plaatje: waar werken we naar toe, wie raakt dit allemaal? Waar is iedereen het meest bij gebaat? Denk hierbij aan de gemeente, de ondernemer, de toerist, de bewoner: kunnen we samen tot een oplossing komen die opgeteld tot het beste resultaat leidt.”

Jikke G

Tastbaar resultaat

“Op dit moment ben ik nauw betrokken bij een project in Staphorst, met als doel het verstevigen van het toeristische karakter van de verschillende vakantieparken. Dit gaat niet van de één op de andere dag. Iets wat jarenlang (te) weinig aandacht heeft gehad, draai je niet zomaar om. En je hebt te maken met mensen. Mensen die vaak niet voor niets op een vakantiepark terecht zijn gekomen (of dat nu terecht is of niet). Het is belangrijk om de menselijke maat te houden; houd rekening met hun situatie en help waar mogelijk. Toch is het ook belangrijk om simpelweg dingen te doen. Zo zijn we in Staphorst begonnen met het sluiten van de voordeur: geen nieuwe permanente bewoning meer toelaten op de vakantieparken. Hiervoor is een procedure opgesteld waarbij nieuwe inschrijvers op vakantieparken meteen aangeschreven en aangepakt worden. Zo wordt de problematiek van permanente bewoning op de parken niet groter en hebben we goed grip op die inschrijvingen (waarom wil men hier wonen, om wie gaat het, welk verhaal zit erachter). Dit helpt ook in het verdere traject.”

Stappen zetten

“Het geeft een goed gevoel als je merkt dat je als integraal team binnen een dergelijk complex project lekker samenwerkt. Elkaar voortdurend betrekken bij ontwikkelingen en samen de schouders eronder zetten. En als het dan ook nog lukt om steeds een stapje verder te komen, dan is dat fantastisch. Zeker als het moeilijke stapjes zijn.” 

Meer weten over dit onderwerp?

 

Neem contact op met Jikke van Haeften

 

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Gemeente Ede
  • Gemeente Leiden
  • Gemeente Land van Cuijk
  • Gemeente Arnhem
  • Gemeente Hardenberg
  • Recreatieschap Drenthe