Broedplaats Terneuzen
Projecten Deel artikel

In 2023 is een Regio Deal gesloten voor het North Sea Port District, met als doel het vergroten van de brede welvaart in en rond dit grensgebied. Het realiseren van een creatieve broedplaats in Terneuzen is één van de projecten binnen deze Zeeuwse Regio Deal. Om ervoor te zorgen dat de broedplaats daadwerkelijk een aantrekkelijke plek wordt voor kunstenaars en creatieve ondernemers, wordt de doelgroep zélf intensief betrokken bij het bepalen van de geografische plek, de faciliteiten en het bouwproces. Onlangs vond er een bouwbijeenkomst in samenwerking met Digna Kosse en Leonne Cuppen plaats.

Broedplaatsen Terneuzen

Met de creatieve broedplaats wil Terneuzen in de eerste plaats het innovatief en cultureel stedelijk klimaat uitbouwen. Dit mede door het behouden van bestaand talent en het aantrekken van nieuw talent. Daarbij is de wens om met de broedplaats een bijdrage te leveren aan het verlevendigen van de binnenstad.

Voor en door creatieven

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat creatieven zich daadwerkelijk gaan vestigen in Terneuzen? Door de doelgroep zélf te input te laten geven over de locatie, de faciliteiten en randvoorwaarden van de toekomstige broedplaats. Tijdens een eerste interactieve bouwbijeenkomst stond een aantal vragen centraal. Waar is behoefte aan op het gebied van werkruimte, faciliteiten en podiumruimte? Kunnen we werken met thema’s als water, food en energie? Maken we een signatuur voor de broedplaats door met een concept te werken? Welke eisen stellen we aan een broedplaats? En welke dromen hebben we daarbij?

Stad vol contrasten

Al snel bleek dat Terneuzen een hele inspirerende plek is voor creatieven. Een stad vol contrasten. Veel bedrijvigheid maar ook rust. Water en land. Nederland en Vlaanderen. Een plek om te experimenteren. De bouwbijeenkomst liet goed de verschillen zien tussen kunstenaars en designers. Hoe kunnen we de samenwerkingen en netwerken tussen kunstenaars en creatieve professionals binnen één broedplaats bevorderen? Duidelijk is dat het samen bouwen aan het fundament tijdens de bouwbijeenkomst, al verbindend werkte. De community is geboren!

“Terneuzen heeft duidelijk de wind in de zeilen. De Regio Deal motiveert de gemeente om dit soort opdrachten, waar lef en creativiteit voor nodig is, op te pakken. En het werkt aanstekelijk. Mooi om van dichtbij mee te maken!”

Jesse van Tetterode

 

                                                               

                                                                                      (foto's © Jeffrey Cats)

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Camping Center Parcs Port Zélande
  • Belasting & Douane Museum
  • Gemeente Helmond
  • Gemeente Bronckhorst
  • Gemeente Hellendoorn
  • Regionale economische samenwerking Peelgemeenten