Plaatje Vrijthof
Opinie Deel artikel

“Gastvrijheidssector, benadruk je vitale belang en treed met één gezicht naar buiten”

De gastvrijheidssector is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van onze belangrijkste bedrijfstakken. Ook het perspectief was er één van almaar voortzettende groei. En nu is deze als een voortrazende trein abrupt tot stilstand gebracht door een onzichtbare muur die het Coronavirus heeft opgeworpen. Op dit moment probeert de sector het tij te keren.

 

Wat daarbij opvalt is dat alle deelsectoren in eerste instantie sterk solitair, vanuit hun eigen belangenorganisatie, individueel naar buiten treden dus HISWA-RECRON, KHN, NBTC, Museumvereniging, Theaterwereld, transportsector et cetera. En dat is in de eerste fase waarin Nederland, maar ook de verschillende belangengroeperingen in shock zijn over wat hen overkomt, ook een logische reflex.

 

Wij zien de sector echter nadrukkelijk als een samengesteld product opgebouwd uit logies, cultuur, (water-)sport, horeca, retail, vervoer en vermaak. En al deze deelsectoren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden want alleen samen kunnen ze een leuk dagje uit, een shortbreak of een vakantie bieden! Hoeveel sterker zou het derhalve zijn als, in het verlengde hiervan de gastvrijheidssector zich structureel met één gezicht naar buiten zou presenteren als een sector die meer dan € 100 mld aan omzet vertegenwoordigt! En die niet alleen economisch van eminent belang is voor ons land maar ook bijdraagt aan een positief imago, die zorgt voor ontspanning, die een bijdrage levert aan de gezondheid en die mensen bij elkaar brengt en verbindt. Kortom - een kwalificatie die deze dagen veel valt - een sector die voor ons land van vitaal belang is!

 

Daarom zou je zowel op nationaal, provinciaal als lokaal niveau als sector zoveel mogelijk gezamenlijk moeten optrekken. Om eerst samen ervoor te zorgen dat ondernemingen tijdens de lockdown overeind blijven met allerlei noodmaatregelen, om vervolgens samen met overheden en banken een herstelplan te maken voor 2020-2021 en tegelijkertijd een strategie voor de langere termijn te ontwikkelen om straks als sector sterker, beter georganiseerd en duurzamer uit de crisis naar voren te komen. Het feit dat de in de laatste weken de deelsectoren al weer meer binnen Gastvrij Nederland verband samen optrekken is hiervoor een eerste mooie aanzet. Het zou mooi zijn als dit ook tot ver na de crisis leidt tot een meer structurele agenda en samenwerking.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Neem dan gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen of maak gebruik van het contactformulier.

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Gemeente Hardenberg
  • Gemeente Eindhoven
  • Gemeente Emmen
  • Museon | Omniversum
  • Gemeente Bronckhorst
  • Gemeente Roosendaal